Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΕΕ: Συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων στο 55% έως το 2030

ΕΕ: Συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων στο 55% έως το 2030

Σε συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από ολονύκτιες συνομιλίες των 27 κρατών μελών στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030», έγραψε σήμερα το πρωί στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Με την επελθούσα συμφωνία αναθεωρείται ο προηγούμενος στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων σε ποσοστό 40% έως το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τη συμφωνία, δηλώνοντας, μέσω Twitter, ότι αποτελεί «εξαιρετικό τρόπο να γιορτάσουμε την πρώτη επέτειο της “Πράσινης Συμφωνίας” της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι η μείωση των εκπομπών αερίων τουλάχιστον κατά 55%, σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990, θέτει την ΕΕ «σε σαφή πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα το  2050».

Κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας ήραν τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αλλά την επίτευξη συμφωνίας εμπόδιζε έως τις  πρωινές ώρες η Πολωνία. Κι αυτό, επειδή ήθελε να επιτύχει τη διασφάλιση εγγυήσεων για την παροχή οικονομικών ενισχύσεων, σε αντάλλαγμα για τη μετατροπή της οικονομίας της σε «πράσινη».

Σύμφωνα με υπολογισμούς, προς εκπλήρωση του νέου κλιματικού στόχου της ΕΕ θα απαιτηθούν περί τα 350 δις. € ετησίως για παραγωγή ενέργειας και επενδύσεις σε υποδομές.

Τι αναφέρουν περιβαλλοντολόγοι

Πάντως, περιβαλλοντολόγοι δήλωσαν ότι η συμφωνία δεν είναι επαρκής και δε θα επιφέρει τη δραστική αλλαγή που απαιτείται για τη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών για το κλίμα.

Ο ευρωβουλευτής Τζέσι Γκούσελαντ, εισηγητής της νομοθεσίας της ΕΕ για το κλίμα, δήλωσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να «ξεγελαστούν και να σκεφτούν» ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «επαρκής».

«Είναι σημαντικό να μην ξεγελιόμαστε σκεπτόμενοι ότι αρκεί ένας καθαρός στόχος 55%.  Έχω ισχυρή εντολή από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πιέσω για περισσότερο φιλόδοξους σχετικά με το κλίμα. Αυτό σκοπεύω να το κάνω όταν συναντηθούμε και αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», έγραψε ο κ. Γκούσελαντ στο Twitter.

Εξάλλου, η ευρωπαϊκή μονάδα της Greenpeace έκανε γνωστό ότι ναι μεν η ΕΕ αναθεωρεί τον κλιματικό στόχο της, αλλά δεν μεταβάλλει τις διαδικασίες για την παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων, όσον αφορά στο μέλλον.

«Οι κυβερνήσεις αναμφίβολα θα την ονομάσουν ιστορική, αλλά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί μόνο μια μικρή βελτίωση, σε ό,τι αφορά στις μειώσεις εκπομπών που αναμένεται να επιτύχει η ΕΕ», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Μανγκ, σύμβουλος της Greenpeace για την πολιτική επί της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται ότι η Greenpeace ζητά τη μείωση των εκπομπών αερίων κατά 65%, ενώ οι Ευρωπαίοι βουλευτές ζήτησαν τον Οκτώβριο ο στόχος να τεθεί στο 60%, σε σύγκριση με το 1990.

Πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ, Euronews, Bloomberg

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.