Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Φ. Γεννηματά: «Πράσινη» ανάπτυξη με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας

Φ. Γεννηματά: «Πράσινη» ανάπτυξη με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας

Την ανάγκη να υιοθετεί νέο παραγωγικό μοντέλο, μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19, το οποίο θα βασίζεται στην ψηφιακή και την «πράσινη» οικονομία, υπέδειξε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ.

Στην ομιλία της σε συζήτηση με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας»,  η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διευκρίνισε ότι στη χώρα μας θα πρέπει να αναπτυχθεί νέο μοντέλο παραγωγής, που θα αφορά τους πολλούς, τους νέους, τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, και θα στηρίζεται σε αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Η παραγωγή θα πρέπει να γίνεται στον τόπο μας, ενώ η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις εξαγωγές, όπως είπε.

«Εφόσον γίνουν νέες επενδύσεις με νέες, πράσινες τεχνολογίες, η Ελλάδα μπορεί να κάνει το άλμα και να βρεθεί στην προμετωπίδα της εξέλιξης, αναπληρώνοντας τη μεγάλη αποεπένδυση που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των μνημονίων», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

«Απαράδεκτη η “ενεργειακή” τροπολογία»

Μνημονεύοντας την τελευταία νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ στον κλάδο της ενέργειας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «απαράδεκτη τροπολογία, με την οποία η κυβέρνηση αλλάζει όλο το ενεργειακό περιβάλλον, χτυπώντας καίρια τις Ενεργειακές Κοινότητες και τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ».

Όπως παρατήρησε, αυτή η «ενεργειακή» τροπολογία «ήρθε στο και πέντε, ώστε να μην υπάρξει διάλογος και έτσι να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά deals της κυβέρνησης».

Περιγράφοντας τις δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) της ΕΕ από την Ελλάδα, τόνισε ότι αυτοί θα πρέπει να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις και κίνητρα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην «πράσινη» οικονομία, με τους ακόλουθους επτά (7) στόχους:

  1. Ενεργειακή μετάβαση με την ενίσχυση διασύνδεσης των ΑΠΕ, ώστε να καλύψουν το 65% της ζήτησης στον ηλεκτρισμό ως το 2030 και το 80% ως το 2050.
  2. Εξοικονόμηση ενέργειας με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
  3. Μετάβαση στην αειφόρο κινητικότητα, που σημαίνει αξιοποίηση και επέκταση στη χρήση τρένων στις μετακινήσεις και την ηλεκτροκίνηση.
  4. Μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, με στόχο τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, τη διαφορετική και ποιοτική διατροφή, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
  5. Σύνδεση και οργάνωση του τουρισμού με την πράσινη ανάπτυξη, μέσω της υιοθέτησης των αρχών της αειφορίας. Κι αυτό, για να ανθίσουν δίπλα και γύρω από τον τουρισμό δεκάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες, που θα απαιτήσουν νέες τεχνολογίες και μοντέλα συνεργασίας των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, από τη μεταποίηση και το μάρκετινγκ μέχρι τον πρωτογενή τομέα και την ψυχαγωγία – όλα με εγγυήσεις ποιότητας και πράσινη σφραγίδα.
  6. Επεξεργασία και εφαρμογή νέου ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, για την επαναχρησιμοποίησή τους και την ανακύκλωσή τους.
  7. Υποστήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, διεύρυνσης των πράσινων χώρων για τις πόλεις.

Αναφερόμενη στους όρους της ανάπτυξης, η κ. Γεννηματά είπε: «Η ΝΔ με τις επιλογές της οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Είναι μόνο λόγια του κ. Μητσοτάκη οι μεταρρυθμίσεις. Γκρεμίζει ό,τι έμεινε όρθιο από τα μνημόνια, σε σχέση ιδιαίτερα με τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους».

Και η ίδια κατέληξε: «Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε πως τώρα είναι η ευκαιρία για πράσινη, παραγωγική στροφή, που οδηγεί σε βιομηχανική ανασυγκρότηση και τεχνολογική αναγέννηση».

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.