Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / GREENPEACE : Η Παγκόσμια Οικονομία Εγκαταλείπει τον άνθρακα .

GREENPEACE : Η Παγκόσμια Οικονομία Εγκαταλείπει τον άνθρακα .


Η παγκόσμια οικονομία εγκαταλείπει τον άνθρακα

δελτίο τύπου – 18 Οκτωβρίου, 2017

Τα τελευταία 3 χρόνια είκοσι τρεις χώρες, πολιτείες και μητροπόλεις εγκατέλειψαν πλήρως ή έθεσαν χρονοδιάγραμμα οριστικής εγκατάλειψης του άνθρακα ως το 2030, ενώ από το 2010 έχουν ακυρωθεί επενδύσεις σε ανθρακικές μονάδες συνολικού ύψους 432 δις δολαρίων, σύμφωνα με νέα έρευνα της Greenpeace.

Σε αυτήν την – αδιανόητη ακόμα και λίγα χρόνια νωρίτερα – εικόνα ταχείας απεξάρτησης από τον άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, σημαντικό ρόλο παίζει η δέσμευση μεγάλων χωρών, όπως η Κίνα και η Ινδία, να στηρίξουν τη Συμφωνία του Παρισιού και να ακυρώσουν εκατοντάδες σχέδια για νέες ανθρακικές μονάδες. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερα κεφάλαια κατευθύνονται προς τις καθαρές μορφές ενέργειας. Η τάση αυτή, που παρατηρείται επίσης στην Ευρώπη και σε προοδευτικές πολιτείες των ΗΠΑ, αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Greenpeace[1] :

−      23 χώρες, πολιτείες και πόλεις έχουν εγκαταλείψει πλήρως τον άνθρακα ή έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης μέχρι το 2030.[2]

  • Μέχρι σήμερα, 5 χώρες, πολιτείες ή πόλεις έχουν απεξαρτηθεί τελείως από τον άνθρακα (Σκωτία, Βέλγιο, Καλιφόρνια,, Πεκίνο, Οντάριο)
  • 3 από τις χώρες της G7 και 8 χώρες της Ε.Ε. έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης.

−      Περισσότερο από το 1/4 των 1.675 εταιρειών παγκοσμίως που το 2010 διέθεταν ή ανέπτυσσαν ανθρακικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σήμερα έχουν εγκαταλείψει πλήρως τη βιομηχανία.

  • Αυτό ισοδυναμεί με 370 μεγάλους σταθμούς άνθρακα, ισχύ ικανή να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα μία χώρα 6 φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
  • Το κεφάλαιο που έχει εγκαταλείψει τη βιομηχανία άνθρακα ισοδυναμεί  με 432 δις δολάρια.[4]

Η χώρα μας αν και σχεδιάζει να αποσύρει περίπου το 80% της σημερινής λιγνιτικής της ισχύος ως το 2030, εν τούτοις κατασκευάζει νέα λιγνιτική μονάδα (Πτολεμαΐδα 5) και σχεδιάζει τουλάχιστον άλλη μία (Μελίτη 2). Σε αντίθεση, δηλαδή, με τις άλλες χώρες που ετοιμάζουν την έγκαιρη και οριστική απεξάρτηση από τον άνθρακα, η Ελλάδα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα βρώμικο, ακριβό και παρωχημένο καύσιμο, ακόμα και μετά τα μέσα του αιώνα. Ήδη το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα είναι σήμερα (2017) χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος παραγωγής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 όταν θα λειτουργήσει το 2022! [5]

Η Ελλάδα έχει μία ιστορική ευκαιρία να συνταχθεί με τις προοδευτικές χώρες που γυρνούν την πλάτη στο κάρβουνο. Με τόσο πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, η χώρα μας έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στην γρήγορη ενεργειακή μετάβαση σε φθηνότερες και καθαρές πηγές ενέργειας και να αλλάξει τα δεδομένα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της. Το μόνο που μας λείπει είναι η πολιτική βούληση” ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών και ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Στη μάχη για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, σύσσωμος ο πλανήτης συσπειρώνεται απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές Trump. Η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού δίπλα στον πρόεδρο Trump σε μία προσπάθεια να προσελκύσει μεταξύ άλλων ακόμα περισσότερες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα στη χώρα μας, είναι το λιγότερο θλιβερή”,

τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου.

Ακόμα και οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τον άνθρακα, παρά τη ρητορική του Προέδρου Trump για την αναβίωση της βιομηχανίας. Οι αποφάσεις για το κλείσιμο ανθρακικών μονάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίστηκαν κανονικά και το 2017, όπως και το προηγούμενο έτος, με την ανακοίνωση απόσυρσης 54 μονάδων, συνολικής ισχύος ίσης με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ άνθρακα της Ισπανίας.

Η Καλιφόρνια, η μεγαλύτερη πολιτειακή οικονομία στις ΗΠΑ, έχει αφήσει πίσω της τον άνθρακα και πιέζει ενεργά τις γειτονικές πολιτείες να μειώσουν την παραγωγή τους. Η Μασαχουσέτη πρόκειται φέτος να κλείσει το τελευταίο εργοστάσιο, και πέντε άλλες πολιτείες, το Κονέκτικατ, η Χαβάη, η Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον αγνοούν επιδεικτικά τον Αμερικανό πρόεδρο, θέτοντας φιλόδοξες ημερομηνίες σταδιακής απεξάρτησης.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, η συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5°C με σοβαρές (>50%) πιθανότητες, απαιτεί την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050 και από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2030.

Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση να συνταχθεί με τις προοδευτικές χώρες που θέτουν χρονοδιάγραμμα οριστικής απεξάρτησης από τον άνθρακα ως το 2030 και να ετοιμάσει ενεργειακό σχεδιασμό για 100% καθαρή ενέργεια στο σύνολο της οικονομίας το αργότερο ως το 2050.


Υποσημειώσεις για συντάκτες:

[1] Διαβάστε την έρευνα της Greenpeace “Global Shift: Countries and Subnational Entities Phasing Out Existing Coal Power Plants and Shrinking the Proposed Coal Power Pipeline”, Οκτώβριος, 2017

[2]
Χώρες-Πόλεις

Έτος

Χώρες-Πόλεις

Έτος

Αυστρία

2025

Νέο Μεξικό

2030

Βέλγιο

2016

Ολλανδία

2030

Βερολίνο

2030

Οντάριο

2014

Γαλλία

2023

Όρεγκον

2020

Δελχί

2018

Ουάσιγκτον

2025

Ηνωμένο Βασίλειο

2025

Πεκίνο

2017

Καλιφόρνια

2014

Πορτογαλία

2030

Καναδάς

2030

Σκωτία

2016

Κονέκτικατ

2021

Σουηδία

2030

Μασαχουσέτη

2017

Φινλανδία

2030

Νέα Υόρκη

2020

Χαβάη

2022

Νέα Ζηλανδία

2022

Πηγή: Global Shift: Countries and Subnational Entities Phasing Out Existing Coal Power Plants and Shrinking the Proposed Coal Power Pipeline

[3] Από τις 1.675 επιχειρήσεις που είχαν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην ιδιοκτησία τους το 2010, 448 επιχειρήσεις έχουν αποχωρήσει εξ ολοκλήρου από την βιομηχανία άνθρακα.

[4] Μια τυπική ανθρακική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι 500 μεγαβάτ (MW) σε μέγεθος, με τους περισσότερους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν δύο ή περισσότερες τέτοιες μονάδες. Με βάση αυτό, η συνολική ισχύς αντιπροσωπεύει 736 τυπικές μονάδες ή 368 τυπικούς σταθμούς άνθρακα.

[5] Η εκτιμώμενη αξία των ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν αποσυρθεί ή ακυρωθεί από αυτές τις εταιρείες από το 2010 ανέρχεται σε 432 δισεκατομμύρια δολάρια (με βάση έναν περιφερειακά σταθμισμένο μέσο όρο 1.172 δολαρίων ΗΠΑ ανά kW για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα).

Αναδημοσίευση  απο  τον  Ιστότοπο   της   Greenpeace .

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.