Αρχική / ΝΕΑ / KAΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ .

KAΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ .

Ο αντίκτυπος της Κλιματικής Αλλαγής θα είναι “πολύ σοβαρός, γεωγραφικά διάσπαρτος και μη αναστρέψιμος” σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που βρέθηκε στο επίκεντρο των κλιματικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία.

Μεταξύ άλλων η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τη συχνότητα και την έκταση των πλημμυρικών φαινομένων, την απόδοση των καλλιεργειών και τη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων.

Ορισμένοι επιστήμονες κάνουν ωστόσο λόγο για “υπερβολικά” συμπεράσματα σχετικά με τις συνέπειες των κλιματικών μεταβολών.

Οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις αλλαγές, αλλά μόνο εν μέρει αποφαίνεται η μελέτη. Για παράδειγμα, μια στρατηγική προσαρμογής περιλαμβάνει την κατασκευή θαλασσίων φραγμάτων και αναχωμάτων αντιπλημμυρικής προστασίας. Ένα ακόμα μέτρο μπορεί να είναι η εφαρμογή συστημάτων αποδοτικότερης άρδευσης για αγρότες σε περιοχές που πλήττονται από λειψυδρία.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι οι κλιματικές αλλαγές απειλούν τη δημόσια υγεία, τη στέγη, τα τρόφιμα και την ασφάλεια και αποτέλεσε τον καρπό μιας εβδομάδας έντονων αντιπαραθέσεων στη Γιοκοχάμα.

Πρόκειται για τη δεύτερη μιας σειράς εκθέσεων της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) που αναμένονται εντός του έτους και οι οποίες εστιάζουν στις αιτίες, τις συνέπειες και τις λύσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι κλιματικές μεταβολές θα γίνουν αισθητές σε όλες τις ηπείρους και τους ωκεανούς είτε πρόκειται για το λιώσιμο των πάγων είτε για την υπερθέρμανση των μόνιμα παγωμένων εδαφών (permafrost) είτε για εκτεταμένες ξηρασίες και λειψυδρίες.

“Κανένας άνθρωπος στον πλανήτη δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από τον αντίκτυπο της Κλιματικής Αλλαγής” δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της IPCC, Ραχέντρα Πατσαουρί.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization-WMO), Μισέλ Ζαρό δήλωσε ότι “η άγνοια δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία” και τόνισε ότι η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 12.000 επιστημονικές έρευνες.

—Οι κυριότερες συνέπειες

Η έκθεση κατονομάζει αναλυτικά τον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στα οικοσυστήματα τα επόμενα 20 ως 30 χρόνια. Οι βασικότερες μεταβολές αφορούν στα εξής:

*Ο Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι επηρεάζονται δραματικά από μια αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμών Κελσίου. Επίσης, στη στεριά, ζώα και φυτά θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

ασφάλεια των τροφίμων θα απασχολήσει σημαντικά τις επόμενες γενιές καθώς η παραγωγή αραβοσίτου, ρυζιού και αλευρίου θα μειωθούν κατά 25% ως το 2050 σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις. Την ίδια ώρα ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτοξεύεται στα εννέα δισεκατομμύρια το 2050 και μαζί η ζήτηση για τρόφιμα, κυρίως σε Αφρική και Ασία. Επίσης, σημαντικό πλήγμα θα δεχτούν τα αλιεύματα, βασική πηγή διατροφής για πολλές κοινωνίες, εξαιτίας των θερμότερων υδάτων. Μάλιστα σε περιοχές των τροπικών και της Ανταρκτικής οι πληθυσμοί των ψαριών θα μειωθούν κατά το ήμισυ.

*Τα ποσοστά θνησιμότητας από πλημμύρες και καύσωνες θα αυξηθούν σημαντικά με συχνότερα θύματα τους ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους όπως αγρότες και οικοδόμοι.  Τα καλοκαίρια θα γίνουν θερμότερα και ξηρότερα, ενώ θα σημειώνονται ξαφνικές και έντονες βροχοπτώσεις.

*Σημαντική είναι επίσης η ανησυχία για τα παρεπόμενα κοινωνικά προβλήματα της κλιματικής αλλαγής όπως η μετανάστευση, οι διενέξεις για τους πόρους και η εθνική ασφάλεια.

Όπως έδειξαν οι πρόσφατες πλημμύρες στη Βρετανία και η ξηρασία στην Καλιφόρνια, οι κλιματικές μεταβολές δεν πλήττουν μόνο τους “φτωχούς” αλλά και τους πλούσιους του πλανήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.