Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / ΚΙΝΑΛ: Lockdown σε Ενεργειακές Κοινότητες και μικρομεσαίους παραγωγούς επιβάλλει το ΥΠΕΝ

ΚΙΝΑΛ: Lockdown σε Ενεργειακές Κοινότητες και μικρομεσαίους παραγωγούς επιβάλλει το ΥΠΕΝ

Σε καθεστώς απόλυτου lockdown θέτει τις Ενεργειακές Κοινότητες και τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ανακοίνωση του Τομέα Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής και του αρμόδιου τομεάρχη, Γιώργου Αρβανιτίδη, υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση των “ολίγων” και στην ενέργεια», το κόμμα της αντιπολίτευσης επικρίνει με δριμύτητα τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, επειδή, όπως αναφέρει, «ναρκοθετεί την προσπάθεια επίτευξης των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της χώρας και δεν προωθεί τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας, αλλά τον συγκεντρωτισμό των ΑΠΕ».  

Στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το πρόβλημα της οικονομικής στήριξης του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) δεν αντιμετωπίζεται ορθολογικά και δίκαια. Το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ ήταν στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να στηθεί το δήθεν success story της ΔΕΗ. Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα φορτωθεί τελικά στις πλάτες των μικρομεσαίων επενδυτών και των απλών καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, οι «μεγάλοι παίκτες» του κλάδου αναιτιολόγητα και απροκάλυπτα απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά. Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση προσφέρει ασυλία στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας, «αποφασίζοντας και διατάσσοντας» μέτρα και καταστρατηγώντας κάθε έννοια ενεργειακής δημοκρατίας.

Τα δήθεν διαρθρωτικά μέτρα επιβεβαιώνουν επίσης την επιλογή να εξαλειφθούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί ΑΠΕ και να χαριστεί όλος ο ηλεκτρικός χώρος της χώρας στα χέρια λίγων και εκλεκτών. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν τεκμηριώνονται από καμία μελέτη και δεν έχουν συνοχή.

Με την ΥΠΑ της 26ης Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ 1045/Β/26-3-2020) ο κ. Χατζηδάκης πανηγύριζε, γιατί διαμορφώθηκε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ, ιδιώτες και Ενεργειακές Κοινότητες, δίδοντας τους σταθερές ταρίφες μέχρι και τον Απρίλιο του 2022, καλώντας τους να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια. Σήμερα, λίγους μόλις μήνες μετά, και ενώ περισσότεροι από 100.000 επενδυτές έχουν εμπλακεί σε διαδικασία αδειοδότησης περισσοτέρων από 7.000 έργων ΑΠΕ σε όλη την Ελλάδα, ανακοινώνει ο κ. Χατζηδάκης ότι αλλάζει το πλαίσιο με το οποίο θα εξεταστούν όλες οι κατατεθειμένες αιτήσεις στους διαχειριστές.

Η κυβέρνηση παραδίδει πλέον οριστικά στα χέρια των λίγων και όχι των πολλών, την ενεργειακή μετάβαση και τους στόχους για το 2030 και 2050, που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα. Ουσιαστικά, με τη νέα δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, εν μέσω πανδημίας, βάζει ταφόπλακα σε έναν τόσο πολύτιμο θεσμό, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς προχωρά σε διακρίσεις εις βάρος τους.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί τον υπουργό να πάρει πίσω τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε και να δώσει χώρο και χρόνο για ουσιαστικό διάλογο.

Το Κίνημα Αλλαγής, για να σωθεί την ύστατη αυτή ώρα ό,τι σώνεται από το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και για να υπάρξει πραγματικά δίκαιη λύση στο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ με μόνιμους και σταθερούς κανόνες, ζητά:

  • Να απαλειφθεί η εισφορά επί του τζίρου στους παραγωγούς ΑΠΕ.
  • Να αυξηθεί η εισροή στον ΕΛΑΠΕ, μέσω της αύξησης του ποσοστού πώλησης δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στο 85%.
  • Να ενεργοποιηθεί η αγορά των εγγυήσεων προέλευσης.
  • Να καλυφθεί το επιπλέον κόστος από τους προμηθευτές ενέργειας, που εμφανίζουν υπερκέρδη, λόγω της μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ.
  • Να δημιουργηθεί μηχανισμός αντιστάθμισης για τη χρέωση των προμηθευτών ενέργειας, ο οποίος θα λειτουργεί ανεξάρτητα, με όρους αγοράς, χωρίς υπουργικές παρεμβάσεις και θα αποδίδει στον ΕΛΑΠΕ μέρος του οφέλους που έχουν οι προμηθευτές από τη διείσδυση των ΑΠΕ. Αυτό θα αποτελεί μία στοιχειώδη επιστροφή της υπερκερδοφορίας των προμηθευτών ενέργειας, η οποία οφείλεται στη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος που αυτή συνεπάγεται.
  • Να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ και δε θα εξαρτώνται από τις διαθέσεις του εκάστοτε υπουργού και τις πολιτικές ή προτεραιότητες που ο ίδιος θέτει.

Ζητάμε επίσης και προτείνουμε τα εξής:

  1. Να εξεταστούν όλα τα εκκρεμή αιτήματα στους Διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) που έχουν υποβληθεί έως 31/12/2020 με το σημερινό καθεστώς, ασχέτως του χρόνου που θα απαιτηθεί. Δεν μπορούν οι όροι να αλλάζουν, αφού έχουν καταθέσει οι επενδυτές τα αιτήματά τους. Οι επενδυτές άλλωστε δεν ευθύνονται για την ταχύτητα εξέτασης των αιτημάτων τους από τους Διαχειριστές.
  1. Να λάβει παράταση 3 μηνών, έως 1/4/2021, η εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας των ΑΠΕ (διαγωνισμοί και για τα μικρά έργα ΑΠΕ), προκειμένου να έχουν το περιθώριο οι επενδυτές που βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης αιτημάτων στους διαχειριστές να το πράξουν, καθώς η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε υπολειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών λόγω γενικευμένου lockdown εξαιτίας της COVID -19.
  1. Να διασφαλιστεί ότι δε θα γίνει καταστρατήγηση της διαδικασίας των διαγωνιστικών διαδικασιών στα μικρά έργα ιδιωτών και Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε να έχουμε φαινόμενα μία μεγάλη εταιρία να συμμετέχει με μεγάλο αριθμό μικρών έργων».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.