Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Νέα προθεσμία για την προσαρμογή των Ενεργειακών Κοινοτήτων παρέχει το ΥΠΕΝ

Νέα προθεσμία για την προσαρμογή των Ενεργειακών Κοινοτήτων παρέχει το ΥΠΕΝ

Νέες διευκρινίσεις, όσον αφορά στη σύνθεση των Ενεργειακών Κοινοτήτων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας και στην προσαρμογή του καταστατικού τους με τις απαιτήσεις του άρτι ψηφισθείσας νομοθεσίας, παρέχει το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Με εγκύκλιό του αποσαφηνίζει τις ενέργειες που επιβάλλεται να πράξουν Ενεργειακές Κοινότητες, ώστε τα εκκρεμή αιτήματά τους για οριστική προσφορά σύνδεσης να εξεταστούν εγκαίρως από τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, με βάση την καθορισθείσα σειρά προτεραιότητας.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ τονίζει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ θα πρέπει να εκδώσει νέα, συμπληρωματική ανακοίνωση, να αποστείλει σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς όλες τις Ενεργειακές Κοινότητες με εκκρεμείς αιτήσεις για την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης και να δώσει χρονική παράταση πέντε (5) εργασίμων ημερών στην προηγούμενη  καταληκτική ημερομηνία.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει ως εξής:

«Η περίπτωση Β της παρ. Β2 του Β’ Μέρους της Εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/125699/4613/30.12.2020 «Διευκρινιστική εγκύκλιος επί του άρθρου 160 του ν.4759/2020 (ΦΕΚ Α΄245), του άρθρου 135 του ν.4685/2020 (ΦΕΚ Α’ 92) και λοιπών θεμάτων» αφορά τις περιπτώσεις που Ενεργειακή Κοινότητα της οποίας εκκρεμεί αίτηση για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από το Διαχειριστή, έχει τουλάχιστον ένα (1) μέλος που είναι μέλος και σε άλλη Ενεργειακή Κοινότητα (προϋφιστάμενη) της οποίας όμως δεν εκκρεμεί αίτηση για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον Διαχειριστή και η προϋφιστάμενη δεν έχει προβεί σε αλλαγή της σύνθεσης των μελών της με σκοπό να μην έχει κοινό μέλος με άλλη Ενεργειακή Κοινότητα.

Στην περίπτωση που η προϋφιστάμενη έχει προβεί σε αλλαγή της σύνθεσης των μελών της με σκοπό να μην έχει κοινό μέλος με άλλη Ενεργειακή Κοινότητα, τότε η Ενεργειακή Κοινότητα της οποίας όμως εκκρεμεί αίτηση για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον Διαχειριστή, προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση (Υ.Δ.) του νόμιμου εκπρόσωπου της Ενεργειακής Κοινότητας, ο οποίος θα πρέπει να βεβαιώνει ότι τα μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας δεν συμμετέχουν σήμερα (ημερομηνία υπογραφής της Υ.Δ.) σε άλλη Ενεργειακή Κοινότητα που δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια με σκοπό ή/και αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ή Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) ή Υβριδικό Σταθμό και δεν άλλαξε τη σύνθεση των μελών της προκειμένου να συμμορφωθεί με το κριτήριο.

Ειδικά σε περίπτωση όπου δύο (2) ή περισσότερες Ενεργειακές Κοινότητες με εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τους Διαχειριστές είχαν κοινά μέλη κατά το χρονικό διάστημα από την ημέρα υποβολής στον αρμόδιο Διαχειριστή της αίτησης για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, έως και την ημέρα έκδοσης της συμπληρωματικής ανακοίνωσης του Διαχειριστή, τότε:

Α1) η Ενεργειακή Κοινότητα η οποία, κατά τη διενέργεια του ελέγχου από το Διαχειριστή, πληροί το κριτήριο, χωρίς να έχει αλλάξει τη σύνθεση των μελών της, προκειμένου να συμμορφωθεί με το κριτήριο, προσκομίζει Υπεύθυνη Δήλωση (Υ.Δ.) του νόμιμου εκπρόσωπου της Ενεργειακής Κοινότητας, ο οποίος θα πρέπει να βεβαιώνει ότι τα μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας δεν συμμετέχουν σήμερα (ημερομηνία υπογραφής της Υ.Δ.) σε άλλη Ενεργειακή Κοινότητα που δραστηριοποιείται στην ίδια περιφέρεια με σκοπό ή/και αντικείμενο δραστηριότητας την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό ΑΠΕ ή υβριδικό σταθμό και δεν άλλαξε τη σύνθεση των μελών της προκειμένου να συμμορφωθεί με το κριτήριο.

Β1) η Ενεργειακή Κοινότητα η οποία, μετά την υποβολή της αίτησης για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, έχει προβεί σε αλλαγή της σύνθεσης των μελών της με σκοπό την πλήρωση του κριτηρίου, προσκομίζει την ανακοίνωση της καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) της σχετικής πράξης τροποποίησης της σύνθεσης των μελών της, καθώς και τα επικαιροποιημένα νομιμοποιητικά στοιχεία, κατά την περίπτωση (Β) της παρ. Β2.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στην παρ. Β2 του Β΄ μέρους της εγκυκλίου ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/125699/4613/30.12.2020 «Διευκρινιστική εγκύκλιος επί του άρθρου 160 του ν.4759/2020 (ΦΕΚ Α΄245), του άρθρου 135 του ν.4685/2020 (ΦΕΚ Α’ 92) και λοιπών θεμάτων».

Ο αρμόδιος Διαχειριστής θα πρέπει να εκδώσει στην ιστοσελίδα του συμπληρωματική ανακοίνωση συμπεριλαμβάνοντας τα ανωτέρω, να αποστείλει σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς όλες τις Ενεργειακές Κοινότητας που εκκρεμεί η έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης και να δώσει παράταση πέντε (5) εργασίμων ημερών στην τεθείσα, δυνάμει της πρώτης διευκρινιστικής εγκυκλίου, καταληκτική ημερομηνία αποστολής των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τις Ενεργειακές Κοινότητες, προκειμένου και οι Ενεργειακές Κοινότητες που εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρούσας εγκυκλίου να του αποστείλουν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ανωτέρω στοιχεία κατά περίπτωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.