Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Νέες, σταθερές τιμές αναφοράς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 500 kW

Νέες, σταθερές τιμές αναφοράς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 500 kW

Νέες τιμές αναφοράς τίθενται σε ισχύ για φωτοβολταϊκούς σταθµούς µε εγκατεστηµένη ισχύ μικρότερη των 500 kW και για φωτοβολταϊκούς σταθµούς που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες µε εγκατεστηµένη ισχύ μικρότερη ή ίση με 1MW ή σε κατ’ επάγγελµα αγρότες µε εγκατεστηµένη ισχύ μικρότερη των 500 kW.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β/1045/26.03.2020), οι τιμές αναφοράς για τις τρεις, ως κατηγορίες θα είναι πλέον σταθερές, καθώς αποσυνδέονται από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η τιμή αναφοράς για σταθμούς που αξιοποιούν ηλιακή ενέργεια και έχουν ισχύ μικρότερη των 500 kW καθορίζεται σε 63€/ΜWh. Η τιμή αναφοράς για σταθμούς που αξιοποιούν ηλιακή ενέργεια, ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες και έχουν ισχύ έως 1ΜW, προσδιορίζεται σε 65€/ΜWh. Η ίδια τιμή αναφοράς, δηλαδή 65€/ΜWh, καθορίζεται και για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ισχύος έως 500 KW, που ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Οι τιμές επιτοκίου αναγωγής για τις τρεις, ως άνω κατηγορίες σταθμών αναπροσαρμόζονται ως εξής:

• Φωτοβολταϊκοί σταθμοί με ισχύ έως 500 kW: 6,8%
• Φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες με ισχύ έως 1 ΜW: 7,4%
• Φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες με ισχύ έως 500 kW: 7,4%

Οι νέες τιμές αναφοράς και επιτοκίου αναγωγής θα ισχύσουν για έργα που θα τεθούν σε λειτουργία από τις αρχές του επόμενου έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2021, και θα παραμείνουν σε εφαρμογή καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2021.

Σε ό,τι αφορά στις οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, δηλαδή τις εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη ή ίση με 6kW, που είναι συνδεδεμένες με παροχή οικιακής χρήσης και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα, η τιμή αναφοράς προσδιορίζεται σε 87€/kWh και το επιτόκιο αναγωγής σε 7,4%. Στην περίπτωση αυτή οι νέες τιμές τίθενται σε ισχύι από τις 26 Μαρτίου 2020, δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Εξάλλου, με την απόφαση του ΥΠΕΝ προστίθενται νέες κατηγορίες σταθμών ΑΠΕ στις ήδη υφιστάμενες κατηγορίες του ν. 4414/2016 (ΦΕΚ Α/149), επαναπροσδιορίζονται ορισμένες κατηγορίες σταθμών και τροποποιούνται οι τιμές αναφοράς και επιτοκίου αναγωγής για όλες τις κατηγορίες σταθμών.

Έτσι, μεταξύ άλλων, καθορίζεται τιμή αναφοράς για τις μικρές ανεμογεννήτριες (χερσαίες εγκαταστάσεις εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης ή ίσης των 60 kW), γεγονός που σημαίνει ότι για την εν λόγω κατηγορία ΑΠΕ παρακάμπτεται η διαγωνιστική διαδικασία.

Στην περίπτωση αυτή η τιμή αναφοράς εκκινεί από 157 €/MWh και απομειώνεται αυτόματα με βάση τη σωρευτική συμβασιοποιημένη ισχύ των έργων. Έτσι, όταν η συνολική ισχύς των έργων με υπογεγραμμένες συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης υπερβεί τα 4MW, τότε αυτομάτως η τιμή αναφοράς απομειώνεται κατά 3 €/MWh για τα έργα της κατηγορίας αυτής, που τίθενται σε λειτουργία μετά την παρέλευση έξι ημερολογιακών μηνών, από την ημερομηνία υπέρβασης του ορίου αυτού.

Δεν τροποποιούνται και παραμένουν σε ισχύ έως το τέλος του 2022 οι τιμές αναφοράς για ορισμένες κατηγορίες έργων ΑΠΕ που απαιτούν σημαντικό χρόνο κατασκευής. Όπως προκύπτει από τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης, πρόκειται, μεταξύ άλλων, για συγκροτήματα αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 150 MW, για έργα ΑΠΕ που συνδέονται με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα μέσω ειδικού προς τούτο υποθαλάσσιου καλωδίου ή άλλου σημαντικού έργου σύνδεσης, υβριδικών έργων ΑΠΕ και ηλιοθερμικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος Ρ>= 10 MW κ.ά.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της νέας υπουργικής απόφασης.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [215.37 KB]

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.