Σε διευκρινίσεις για τους στόχους και τον τρόπο εφαρμογής του νέου καθεστώτος χρονικής προτεραιότητας σχετικά με τους όρους σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ διαφόρων τεχνολογιών προβαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά (ΦΕΚ Β/940/20.3.2020) επιδιώκεται αφενός μεν να επιλυθούν προβλήματα που είχαν προκύψει κατά την ομαλή διαδικασία αδειοδότησης διαφόρων έργων, σε συνδυασμό με τον πολύ μεγάλο αριθμό αιτήσεων για αδειοδότηση ή/και όρους σύνδεσης που έχουν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, αφετέρου δε να αρθούν συγχύσεις που είχαν προκύψει από προηγούμενες ρυθμίσεις για τη χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων επενδυτών.
Όπως σημειώνεται, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, προκειμένου να αυξηθεί ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για νέους παραγωγούς ΑΠΕ.
Εξάλλου, προωθείται η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ σε λιγνιτικές περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Δήμος Μεγαλόπολης), καθώς προβλέπεται ότι για τις εν λόγω περιοχές θα συντάσσεται ειδικός κατάλογος προτεραιότητας των σχετικών αιτήσεων. Μάλιστα, οι υποβαλλόμενες αιτήσεις θα εξετάζονται και θα αξιολογούνται παράλληλα με τις λοιπές αιτήσεις της ίδιας διοικητικής περιφέρειας του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.
Ως γνωστόν, βάσει της υπουργικής απόφασης του Γ. Θωμά, οι αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς όρων σύνδεσης υπάγονται σε πέντε ομάδες προτεραιοτήτων (Α, Β, Γ, Δ, Ε). Οι αιτήσεις των ομάδων Α και Β αξιολογούνται κατά προτεραιότητα, έναντι των αιτήσεων των ομάδων Γ, Δ, και Ε. Για τις υπόλοιπες ομάδες ισχύει σχετική προτεραιότητα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποσαφηνίζει ότι οι ομάδες προτεραιότητας καθορίστηκαν με γνώμονα το ενωσιακό δίκαιο, τη βούληση της Πολιτείας να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και το γεγονός ότι έπρεπε να εισαχθούν κανόνες εξορθολογισμού, όσον αφορά στη χρήση του ηλεκτρικού χώρου.
Έτσι, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, παραχωρείται προτεραιότητα, όσον αφορά στην πρόσβαση στο δίκτυο, σε τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ που προωθούν τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, τη διαχείριση αποβλήτων, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση του ρόλου του καταναλωτή και τον περιορισμό των απωλειών δικτύου μέσω της αυτοπαραγωγής.
Για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου εφαρμογής του νέου πλαισίου προτεραιότητας, το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας παραθέτει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία έχουν ως εξής:
Α΄ Παράδειγμα
Έστω ότι ένας ιδιώτης επενδυτής υπέβαλε αίτηση για χορήγηση οριστικής προσφοράς όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ την 1η Ιουλίου 2019. Αντίστοιχα μία Ενεργειακή Κοινότητα που διανέμει κέρδη στα μέλη της, υπέβαλε αίτηση για χορήγηση οριστικής προσφοράς όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ την 5η Ιανουαρίου 2020.
Πριν από την έκδοση της πρόσφατης απόφασης του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, πρώτα θα αξιολογούταν η αίτηση της Ενεργειακής Κοινότητας, αν και είχε υποβληθεί έξι μήνες μετά την αίτηση του ιδιώτη. Πλέον, με τη νέα απόφαση του ΥΠΕΝ, θα αξιολογηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ πρώτα η αίτηση του ιδιώτη επενδυτή και ακολούθως αυτή της Ενεργειακής Κοινότητας.
Β΄ Παράδειγμα
Έστω ότι ένας ιδιώτης επενδυτής υπέβαλε αίτηση για χορήγηση οριστικής προσφοράς όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ την 1η Φεβρουαρίου 2020. Αντίστοιχα μία Ενεργειακή Κοινότητα που διανέμει κέρδη στα μέλη της, υπέβαλε αίτηση για χορήγηση οριστικής προσφοράς όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ την 20η Φεβρουαρίου 2020.
Με τη νέα απόφαση του ΥΠΕΝ, ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ θα θεωρήσει, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, ότι η αίτηση της Ενεργειακής Κοινότητας είχε υποβληθεί ένα (1) μήνα πριν από την πραγματική ημερομηνία υποβολής της (21 Ιανουαρίου 2020) και άρα θα την εξετάσει πριν από την αίτηση του ιδιώτη επενδυτή.