Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Νέο πλαίσιο προτεραιότητας για τους όρους σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ

Νέο πλαίσιο προτεραιότητας για τους όρους σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ

Nέο, ειδικό πλαίσιο προτεραιότητας για τις διάφορες κατηγορίες σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, όσον αφορά στην εξέταση των αιτήσεών τους και τη χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης, καθορίζεται με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας & Φυσικών Πόρων, Γεράσιμου Θωμά.

Βάσει της απόφασης, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 940), οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατατάσσονται σε πέντε διαφορετικές ομάδες. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων επενδυτών εξετάζονται, αναλόγως με την κατηγορία στην οποία έχουν υπαχθεί οι αντίστοιχοι προς αδειοδότηση σταθμοί. Αυτό σημαίνει ότι προηγούνται χρονικά και εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις της ομάδας Α, ακολούθως της ομάδας Β, της ομάδας Γ και ούτω καθεξής.

Μεταξύ των αιτήσεων για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης σε σταθμούς της ίδιας ομάδας, τηρείται σειρά χρονικής προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής τους. Με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ οι αιτήσεις κατατάσσονται σε σειρά προτεραιότητας αυτοτελώς ανά διεύθυνση Περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις ιδιωτών, εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση:

  • Εντάσσονται στην ομάδα Β οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για τους οποίους έχει δοθεί μη δεσμευτική προσφορά σύνδεσης πριν από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, εφόσον υποβάλλουν αίτημα για την οριστικοποίηση αυτής της προσφοράς.
  • Κατατάσσονται στην ομάδα Γ φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εγκαθίστανται σε κτίρια ή και άλλες δομικές κατασκευές.
  • Υπάγονται στην ομάδα Γ σταθμοί από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν ενταχθεί στις διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης ή στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις που εκτελούν Ενεργειακές Κοινότητες, θεσπίζονται, βάσει της υπουργικής απόφασης, τα ακόλουθα:

  • Αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες δεν διανέμουν στα μέλη τους τα πλεονάσματα της χρήσης, ή σε Ενεργειακές Κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ ή σε Ενεργειακές Κοινότητες που συμμετέχουν περισσότερα από 60 μέλη (τουλάχιστον 50 φυσικά πρόσωπα) κατατάσσονται στην ομάδα Γ. Στην ίδια ομάδα υπάγονται και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες με εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Οι αιτήσεις αυτής της ομάδας λαμβάνουν χρονική προτεραιότητα τεσσάρων (4) μηνών, έναντι των αιτήσεων που υπάγονται στις ομάδες Δ και Ε, δηλαδή εξετάζονται σαν να είχαν υποβληθεί τέσσερις (4) μήνες νωρίτερα.
  • Αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες διανέμουν στα μέλη τους τα πλεονάσματα της χρήσης μετά την αφαίρεση του τακτικού αποθεματικού, κατατάσσονται στην ομάδα Δ. Οι αιτήσεις αυτής της ομάδας λαμβάνουν χρονική προτεραιότητα ενός (1) μηνός, έναντι των αιτήσεων που υπάγονται στην ομάδα Ε, δηλαδή εξετάζονται σαν να είχαν υποβληθεί έναν (1) μήνα νωρίτερα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ συντάσσει ειδικό κατάλογο προτεραιότητας για τους σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ που εγκαθίστανται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο δήμο Μεγαλόπολης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία εξέτασης αίτησης επενδυτή, προκύψει αδυναμία σύνδεσης του σταθμού στο δίκτυο, ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ διατηρεί την αίτηση σε εκκρεμότητα για ένα (1) έτος.  Προϋπόθεση είναι να καταθέσει σχετικό αίτημα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής και να παραμένει σε ισχύ η άδεια παραγωγής. Στις περιπτώσεις αυτές ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ χορηγεί την οριστική προσφορά σύνδεσης, όταν καταστεί δυνατή η σύνδεση του σταθμού, με βάση την προτεραιότητα της αρχικής αίτησης.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της υπουργικής απόφασης:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [152.64 KB]

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.