Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Ενημέρωση για τη δυνατότητα χορήγησης όρων σύνδεσης σε ομάδες παραγωγών ΑΠΕ

Ενημέρωση για τη δυνατότητα χορήγησης όρων σύνδεσης σε ομάδες παραγωγών ΑΠΕ

Τέσσερα  μέλη  του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), οι κ.κ. Γιάννης Παναγής, Πέτρος Τσικούρας, Αντώνης Σιαμπανόπουλος και Γιάννης Κυανίδης, συμμετείχαν στην παρουσίαση που έγινε σήμερα, Τρίτη, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος, στην Αθήνα, με αντικείμενο την περιγραφή της διαδικασίας πρόσβασης σε δίκτυα για ομάδες παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πρόσφατη ρύθμιση του ν. 4685/2020 (άρθρο 135), η οποία αποτελούσε κύριο αίτημα της ΠΟΣΠΗΕΦ, θεσπίζεται πλέον η δυνατότητα οι ιδιοκτήτες σταθμών ανανεώσιμης ενέργειας, με ισχύ ακόμη και 500 ΚW, να υποβάλουν στον ΑΔΜΗΕ, από κοινού με ιδιοκτήτες άλλων σταθμών ΑΠΕ, αίτημα για τη χορήγηση όρων σύνδεσης, αρκεί η αθροιζόμενη συνολική ισχύς να υπερβαίνει το όριο των 8 MW.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρέστη και ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες αυτής της νέας διαδικασίας.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΗΕΦ αξιοποίησαν τη συμμετοχή τους, για να θέσουν επί τάπητος τρέχοντα  ζητήματα  της αδειοδοτικής διαδικασίας. Ιδιαιτέρως επισήμαναν την ανάγκη ρυθμιστεί αμέσως το ζήτημα της απαλλαγής φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως και 1 MW, από την υποχρέωση για έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ), σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Όπως ανέφεραν, στο κρίσιμο αυτό θέμα παρατηρείται κατά τις τελευταίες ημέρες ολιγωρία και αναβλητικότητα.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης, γύρω τις 2.30 μ.μ., τα μέλη της διοίκησης της ΠΟΣΠΗΕΦ είχαν συνάντηση εργασίας με το Γενικό Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Ηρακλή Μενεγάτο.

Για την ΠΟΣΠΗΕΦ

Γιάννης Παναγής                                                             Πέτρος Τσικούρας

Πρόεδρος                                                                                  Γενικός Γραμματέας

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.