Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Γ. Παναγής: «Δεν υπάρχει μέλλον για τους μικρομεσαίους, εάν δεν αρθεί η γραφειοκρατία»

Γ. Παναγής: «Δεν υπάρχει μέλλον για τους μικρομεσαίους, εάν δεν αρθεί η γραφειοκρατία»

Την έντονη ανησυχία των μικρομεσαίων φωτοβολταϊκών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ, Γιάννης Παναγής, μιλώντας από το βήμα του 5ου Συμποσίου για την Ενεργειακή Μετάβαση, το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα.

Συμμετέχοντας στην ενότητα με θέμα «Το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης και Ευκαιρίες», ο κ. Παναγής ήταν κατηγορηματικός, Όπως είπε, δεν υπάρχει «κανένα μέλλον, ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, και καμία συζήτηση για την επόμενη μέρα αν δεν αρθεί σειρά γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που ταλανίζουν την ενεργειακή αγορά».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ έκανε εκτενή αναφορά στο «βουνό», όπως είπε, εκκρεμών αιτήσεων για την παροχή όρων σύνδεσης, οι οποίες «στοιβάζονται» στα κατά τόπους περιφερειακά κέντρα του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να μένουν για καιρό στον αέρα και την αβεβαιότητα. Μάλιστα, το υφιστάμενο πλαίσιο και το υφιστάμενο περιβάλλον, ως έχουν, καθιστούν «σχεδόν υποχρεωτικά» βίαιες τις επερχόμενες αλλαγές, κυρίως για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγή, σε εκκρεμότητα παραμένουν αυτήν την περίοδο περί τις 4.000 αιτήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και περί τις 3.000 αιτήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας.

O ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει νέες αιτήσεις με συχνότητα 150 μηνιαίως σε κάθε κέντρο. Ο αριθμός αυτός είναι μεν βελτιωμένος, σε σύγκριση με τις 30 αιτήσεις που εξετάζονταν προηγουμένως, αλλά παραμένει αναντίστοιχος με τις πραγματικές ανάγκες, δεδομένου ότι χιλιάδες αιτήσεις συνεχίζουν να «λιμνάζουν».

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Παναγής, εδώ και δύο (2) μήνες ο ΔΕΔΔΗΕ δεν εκδίδει καμία νέα προσφορά όρων σύνδεσης, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί το θέμα με την εγκατάσταση σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Για τη διευθέτηση αυτού του θέματος αναμένεται εγκύκλιος από το ΥΠΕΝ, με την οποία θα αποσαφηνίζονται οι προτεραιότητες.

Ο κ. Παναγής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας σε υψηλό τόνο ότι, εάν σε ένα έτος δεν έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση με τον τεράστιο όγκο αιτήσεων, οι μικρομεσαίοι φωτοβολταϊκοί επενδυτές θα περιέλθουν σε εξαιρετικά δεινή θέση.

Σημειώνεται ότι το 5ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE), ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Πηγή: https://energypress.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.