Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Ρεκόρ ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2019: για 2 ημέρες κάλυψαν το 45% και 47% της συνολικής ζήτησης

Ρεκόρ ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2019: για 2 ημέρες κάλυψαν το 45% και 47% της συνολικής ζήτησης

«Γεύση» από το 2030 πήρε το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας το 2019. Σε δύο ξεχωριστές χρονικές στιγμές του προηγούμενου έτους οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξυπηρέτησαν σχεδόν το ήμισυ της ημερήσιας ζήτησης.

Πρόκειται για την 21η Μαρτίου, όταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), οι ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) κάλυψαν το 42% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ, εάν συμπεριληφθούν και τα υδροηλεκτρικά, το ποσοστό της «πράσινης» ενέργειας ανέβηκε στο 45%. Αντίστοιχη – και ελαφρώς καλύτερη στο σύνολο – ήταν η εικόνα και στις 22 Δεκεμβρίου, όταν ο ήλιος και ο άνεμος κάλυψαν το 40% της ζήτησης, ποσοστό που, μαζί με τα υδροηλεκτρικά, ανεβαίνει στο 47%. Πρακτικώς, η μισή κατανάλωση ρεύματος της ημέρας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου και χωρίς δαπάνη για εισαγωγές καυσίμων.

Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030 με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα καλύπτουν το 61% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και το 35% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στη χώρα σε όλους τους τομείς (μεταφορές, βιομηχανία, θέρμανση κ.ά.).

Σημειώνεται ότι το αργότερο ως το 2028 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και η συνεισφορά τους στην κάλυψη της ζήτησης ρεύματος προβλέπεται να καλυφθεί από περισσότερες ανανεώσιμες πηγές και από μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες εκπέμπουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, σε σχέση με το λιγνίτη.

Η επίτευξη του στόχου για το 2030 προϋποθέτει σχεδόν το διπλασιασμό της ισχύος μονάδων ΑΠΕ στη χώρα, δηλαδή από 10 GW φέτος σε 18,9 GW το 2030.

Για το σκοπό αυτό,  όπως επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εντός του Φεβρουαρίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ. Με το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπεται η αντικατάσταση της υφιστάμενης  Άδειας Παραγωγής από Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ και η καθιέρωση σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες, αλλά και για τις 2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων. Επιπλέον, μέχρι το καλοκαίρι θα ακολουθήσει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι το 2019 οι «πράσινες» μονάδες παραγωγής ρεύματος, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών, κάλυψαν το 30% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο – εκτός νησιών – σύστημα (24% αιολικά και φωτοβολταϊκά, περιλαμβάνονται και οι μικρές μονάδες που συνδέονται στο δίκτυο διανομής και 6% τα νερά). Το υπόλοιπο καλύφθηκε κατά 31% από μονάδες φυσικού αερίου, 20% από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και 19% από εισαγωγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.