Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Συστάσεις για καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων ενόψει του θέρους

Συστάσεις για καθαρισμό οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων ενόψει του θέρους

Συστάσεις προς τους πολίτες, ενόψει της θερινής περιόδου και της εφαρμογής μέτρων πρόληψης κατά των πυρκαγιών, απευθύνουν οι κατά τόπους αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με ανακοινώσεις που εκδίδουν, υπενθυμίζουν στους δημότες ότι έχουν την υποχρέωση να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους. Σε διαφορετική περίπτωση ισχύουν  οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 (§ 1, περίπτωση 26, εδάφιο β’) του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α΄/87/2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» και οι παραβάτες τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Οι εν λόγω συστάσεις αφορούν και τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων που φιλοξενούν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, εφόσον οι ιδιοκτησίες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από κωμοπόλεις και οικισμούς.

Ανεξαρτήτως, όμως, εάν το εκάστοτε φωτοβολταϊκό πάρκο βρίσκεται ή όχι κοντά στα όρια οικισμού, επιβάλλεται να είναι διαρκώς αποψιλωμένο από ξερά χόρτα και να μην περιέχει εύφλεκτα υλικά και αντικείμενα, καθώς αυτή η υποχρέωση αποτελεί απαίτηση του συναφθέντος ασφαλιστηρίου συμβολαίου, όπως και γενικώς όλων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Η αποψίλωση και η απουσία εύφλεκτων υλικών είναι οι μοναδικοί όροι προληπτικής πυροπροστασίας που προβλέπονται στο εκάστοτε συναφθέν ασφαλιστήριο συμβόλαιο για φωτοβολταϊκά πάρκα. Μάλιστα, η τήρηση αυτών των όρων ελέγχεται σχολαστικώς και με λεπτομέρεια από τις ασφαλιστικές εταιρίες σε περίπτωση ζημιάς.

Τη σημασία της τήρησης αυτών όρων καταδεικνύουν παραδείγματα του παρελθόντος, σύμφωνα με τα οποία σε φωτοβολταϊκά πάρκα που είχαν εγκαίρως αποψιλωθεί από χόρτα, οι εκδηλωθείσες πυρκαγιές διήλθαν απ΄ αυτά, αλλά προκάλεσαν αμελητέες ζημιές, ακριβώς επειδή δεν προϋπήρχε καύσιμη  ύλη, για να ενισχυθούν.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του οικείου άρθρου του ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»), «η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα».

Να σημειωθεί ότι το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει τα εξής: «Με κράτηση μέχρι τριών μηνών ή με πρόστιμο τιμωρείται, αν άλλη διάταξη δεν επιβάλει βαρύτερη ποινή, όποιος: α) κάνει απερίσκεπτη και αμελή χρήση της φωτιάς ή των μέσων φωτισμού, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει από αυτήν βλάβη σε άνθρωπο ή σε ξένο πράγμα και β) παραβαίνει τις διατάξεις που εκδίδει η αρμόδια αρχή, και ιδίως η αστυνομική, για την αποτροπή του κινδύνου εμπρησμού».

Όπως αναφέρουν οι κατά τόπους αυτοδιοικητικές αρχές, την 1η Μαΐου άρχισε η αντιπυρική περίοδος και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020.

Έτσι, οι  ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά τους, υποχρεούνται να προβούν στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά σύμφωνα με την υπ. αριθμόν 4/2012 (ΦΕΚ 1346/25-4-2012 Τεύχος ΒΑ) Πυροσβεστική Διάταξη.

Επίσης, απαγορεύεται εντός αυτών το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων και άλλων υλών.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.