Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Tαχύτατη αύξηση της συγκέντρωσης CO2

Tαχύτατη αύξηση της συγκέντρωσης CO2

Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης αυξήθηκε με ρυθμό-ρεκόρ το 2016, σε επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να επιφέρει άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 20 μέτρα και αύξηση των θερμοκρασιών κατά 3 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη.

Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του κύριου παραγόμενου από τον άνθρωπο αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έφτασε τα 403,3 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), από 400,0 το 2015, αναφέρεται στο ετήσιο Δελτίο για τα Αέρια του Θερμοκηπίου που εκδίδει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ). Αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν 50% ταχύτερος από τον μέσον όρο της περασμένης δεκαετίας, ανεβάζοντας τα επίπεδα του CO2 45% πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ακόμη περισσότερο έξω από το φάσμα των 180-280 ppm που είχαμε δει σε πρόσφατους κύκλους παγετώνων και πιο θερμών περιόδων.

«Σήμερα, η συγκέντρωση CO2 γύρω στα 400 ppm υπερβαίνει τη φυσική διακύμανση που βλέπαμε επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια», αναφέρεται στο δελτίο του ΠΜΟ.

Τα τελευταία δεδομένα εντείνουν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στη Βόννη, όταν υπουργοί Περιβάλλοντος από ολόκληρο τον κόσμο θα αποφασίσουν κατευθύνσεις για την κλιματική συμφωνία του Παρισιού, που συνήφθη το 2015 από 195 χώρες. Η συμφωνία βρίσκεται ήδη υπό πίεση, επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν.

Οι ανθρώπινες εκπομπές CO2 από πηγές όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο, το τσιμέντο και η αποδάσωση έφθασαν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2016 και το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο αύξησε ακόμη περισσότερο τα επίπεδα του CO2, ανακοίνωσε ο ΠΜΟ.

Απ’ όσα ξέρουν οι επιστήμονες, ο κόσμος δεν είχε γνωρίσει ποτέ έως τώρα αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα όπως αυτή των πρόσφατων δεκαετιών, που συνέβη 100 φορές ταχύτερα απ’ ό,τι όταν ο κόσμος έβγαινε από την τελευταία Εποχή των Πάγων.

Αυναδημοσίευση  απο  την εντυπη εκδοση  της Καθημερινής

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.