Αρχική / ΝΕΑ / THN AYΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΜΕΑΡ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΡΑΕ ΜΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

THN AYΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΜΕΑΡ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΡΑΕ ΜΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

.

 
Την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα 33,68 €/MWh μεσοσταθμικά, από την 1η Απριλίου 2014 αποφάσισε η ΡΑΕ, κατά τη συνεδρίασή της στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του energypress. Δηλαδή η Ανεξάρτητη Αρχή έδωσε την παράταση ενός μηνός για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ που ζήτησε με σχετική επιστολή του ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου,  και ταυτόχρονα άλλαξε προς τα πάνω το ύψος στο οποίο πρέπει να φτάσει το ΕΤΜΕΑΡ για να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ εντός του 2014. Η αλλαγή προς τα πάνω προέκυψε ακριβώς επειδή ο χρόνος που υπολείπεται για να καλυφθεί το έλλειμμα είναι πλέον μικρός.

Η απόφαση της Ολομέλειας που ελήφθη κατά πλειοψηφία (υπήρξαν μέλη της Αρχής που εξέφρασαν την άποψη να μην δοθεί η μηνιαία παράταση και να μπούν από την 1η Μαρτίου οι αυξήσεις που είχαν αποφασιστεί) δεν συναρτά την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ με τις αναμενόμενες αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για το λεγόμενο new deal, δηλαδή το κούρεμα στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών που βρίσκονται σε λειτουργία. Ωστόσο, στο βαθμό που εξελιχθεί έγκαιρα η πρωτοβουλία του κ. Παπαγεωργίου, εάν δηλαδή έχουν νομοθετηθεί οι σχετικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα υπάρξει προφανώς νέα απόφαση η οποία  θα ορίζει σε πιό χαμηλά επίπεδα το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτή είναι η πιθανότερη κατεύθυνση που αναμένεται να πάρουν τα πράγματα. Με δεδομένο όμως ότι οι προγραμματισμοί για το new deal έχουν αρκετές φορές ανατραπεί, θα πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός στις προβλέψεις του. 

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στο μεσοσταθμικό 33,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, είναι αύξηση της τάξης του 125,13%, συγκριτικά με τα 14,96 €/MWh που ίσχυαν έως τώρα. Στην περίπτωση, δε, που φτάσει η απόφαση αυτή σε υλοποίηση, το “μάρμαρο” δεν θα πληρώσουν μόνον οι οικιακοί καταναλωτές που θα έχουν αύξηση 113,6%, αλλά και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης των οποίων το ΕΤΜΕΑΡ θα φτάσει τα 8,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με αύξηση 131,7%. Η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών περιμένει την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για εξομοίωση του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνει με εκείνο που  πληρώνουν οι βιομηχανίες Υψηλής Τάσης. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρότι έχει εξαγγελθεί, με αποτέλεσμα όχι μόνον να συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλά ποσά, αλλά να κινδυνεύουν να υποστούν και μια υπέρογκη αύξηση.

Αναλυτικότερα, για κάθε κατηγορία πελατών, τα ποσοστά των αυξήσεων και οι νέες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε η ΡΑΕ έχουν ως εξής:

– Υψηλής Τάσης (ΥΤ):          3,77  €/MWh (από 1,79 €/MWh)  – Αύξηση 110,6%

– Αγροτικής χρήσης ΜΤ:   17,46  €/MWh (από 6,97 €/MWh) – Αύξηση 150,5%

– Λοιπές χρήσεις ΜΤ:        20,55  €/MWh (από 8,87 €/MWh) – Αύξηση 131,7%

– Αγροτικής χρήσης ΧΤ:    18,36  €/MWh (από 7,33 €/MWh) – Αύξηση 150,5%

– Οικιακής χρήσης ΧΤ:    44,42  €/MWh (από 20,80 €/MWh) – Αύξηση 113,6%

– Λοιπές χρήσεις ΧΤ:       52,16   €/MWh (από 21,77 €/MWh) – Αύξηση 139,6%

Σήριαλ με πολλά επεισόδια

Η εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ έρχεται μετά τη λήξη της δίμηνης παράτασης που είχε δώσει η Αρχή στις αρχές Ιανουαρίου για την εφαρμογή των αυξήσεων του τέλους, κατόπιν διαβεβαιώσεων του ΥΠΕΚΑ ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα είχαν κατατεθεί προς ψήφιση μέτρα τα οποία διευθετούσαν οριστικά το πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

Πρόκειται για τα μέτρα του λεγόμενου “New Deal” (κούρεμα στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών κλπ), για τα οποία, βεβαίως, ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση που είχε λάβει η ΡΑΕ, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων έως τις 31 Δεκεμβρίου, προέβλεπε μεσοσταθμική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά  98%, στα 29,63 €/MWh, έναντι 125% περίπου που έφτασε τώρα, προκειμένου το έλλειμμα να έχει μηδενιστεί έως το τέλος του 2014.

Εξάλλου, η ίδια η Αρχή, περί τα μέσα Φεβρουαρίου είχε προειδοποιήσει ότι όσο καθυστερεί η ανακοίνωση των μέτρων από το ΥΠΕΚΑ, τόσο θα αυξάνεται το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ.

«Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στη λήψη και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, θα έχει ολοένα και πιο αρνητική επίπτωση στο μέγεθος της αναγκαίας αναπροσαρμογής της τιμής του ΕΤΜΕΑΡ», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της .

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΕΝERYPRESS .

—————————————————————————————————————————————————

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ  SITE  .

Προσπαθούμε  εδώ  και  αρκετές  ημέρες  να  επιβεβαιώσουμε  την Είδηση  της Απόφασης  της ΡΑΕ   που  συνεδρίασε  στις  26/2/2014 .

Στο site   της  ΡΑΕ  δεν  υπάρχει τίποτα .  Αν  προσέξετε  το Ανωτέρο άρθρο μιλάει  για  Δημοσιογραφικές  Πληροφορίες . 

Η Ϊδια  η  ΡΑΕ  αρνήθηκε  να μας πεί  οτιδήποτε .  Ο Πρόεδρος  του ΛΑΓΗΕ  δεν  ήξερε  τιποτα  .  Ανώτερα  Τραπεζικά στελέχη  , Βουλευτές   και Δημοσιογράφοι  σχετικοί με το θέμα  της Ενέργειας   δε γνωρίζουν  τίποτα . 

Είναι δυνατόν  η ΡΑΕ  να  ντρέπεται ή  να φοβάται να  δημοσιεύσει  την Ανακοίνωση  που  έβγαλε . Στο κάτω κάτω  αν δεν  μπορούν  άς  Πάνε  στα Σπίτια τους  να αναλάβουν  άλλοι .

 

 

Π

 

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

 1. Καθυστερουν την οποια ανακοινωση ωστε:
  Α) να γλιτωσουν νομικες κινησεις εναντιων τους
  Β) να γλιτωσουν τις αντιδρασεις στην αυξηση του ετμεαρ απο την αντιπολιτευση
  Γ) να προλαβουν να ανακοινωσουν το new deal
  Δ) αν δεν προλαβουν να βγαλουν το new deal θα αυξησουν το ετμεαρ με την αποφαση που… δεν ανακοινωνουν
  ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ Η ΡΑΕ που δεν πραττει τις υποχρεωσεις της ως “ανεξαρτητη” αρχη!!!

  Πρεπει να κινηθουμε εναντιων τους αφου αν αυξαναν το ετμεαρ ως οφειλαν:
  Α) θα λυνοταν μεγαλο μερος του προβληματος
  Β) θα πιεζοταν το υπεκα να αρρει τις στρεβλωσεις και να διορθωσει τα κακως κειμενα στην αγορα,
  Γ) θα τηρουνταν οι νομοι
  ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ…
  Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ;;;;;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.