Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Τηλεδιάσκεψη στο ΥΠΕΝ και με τους συλλογικούς φορείς του κλάδου των ΑΠΕ

Τηλεδιάσκεψη στο ΥΠΕΝ και με τους συλλογικούς φορείς του κλάδου των ΑΠΕ

Σειρά τηλεδιασκέψεων με διοικητικά στελέχη εταιριών προμήθειας και παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και εκπροσώπους συλλογικών φορέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν κατά τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στην τηλεδιάσκεψη που αφορούσε στον κλάδο των ΑΠΕ οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι συλλογικών φορέων σημείωσαν ότι η λειτουργία όλων των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνεχίζεται απρόσκοπτα. Αρρυθμίες εντοπίζονται, όπως σημειώθηκε, μόνον σε ορισμένες μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού & θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), λόγω έλλειψης κατάλληλων ανταλλακτικών.

Όπως αναφέρθηκε, κατά τις τελευταίες δέκα (10) ημέρες η συνεισφορά των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας υπερέβαινε σταθερά το 30 % σε ημερήσια βάση. Μάλιστα, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 η συνεισφορά αυτή υπερέβη το 50% και διαμορφώθηκε σε 66.643,86 μεγαβατώρες (MWh).

Οι εκπρόσωποι των φορέων ΑΠΕ ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να επιδείξει ευελιξία και να εξετάσει το αίτημα για την παράταση χρονικών προθεσμιών, όσον αφορά στη χορήγηση αδειών, την ολοκλήρωση κατασκευαστικών έργων σύνδεσης και τη διενέργεια διαγωνισμών, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να απωλέσουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί τις ήδη συμφωνηθείσες τιμές αναφοράς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι έχει περιοριστεί η δυνατότητα είσπραξης εσόδων (εισπραξιμότητα) εκ μέρους των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως της ΔΕΗ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών ρύπων, θα ήταν πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), όπως αναφέρθηκε.

Στη τηλεδιάσκεψη με θέμα τα ζητήματα του κλάδου των ΑΠΕ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του ΔΣ, Πέτρος Τσικούρας.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, που αρχίζει σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να διεξαχθεί νέα τηλεδιάσκεψη.

Ενόψει της νέας, εξ αποστάσεως συνάντησης, η ΠΟΣΠΗΕΦ καλεί όποιον φωτοβολταϊκό παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει οποιοδήποτε θέμα άξιο αναφοράς, να επικοινωνήσει με την Ομοσπονδία αποστέλλοντας e-mail στις διευθύνσεις grammateia@pospief.gr και infο@pospief.gr ή καλώντας τον τηλεφωνικό αριθμό 2310.535.755

Για την ΠΟΣΠΗΕΦ

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Παναγής                                         Πέτρος Τσικούρας

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.