Αρχική / ΓΕΝΙΚΑ / Π. Τσικούρας: «Με τη λογική του Καραγκιόζη οι ρυθμίσεις Χατζηδάκη για τον ΕΛΑΠΕ»

Π. Τσικούρας: «Με τη λογική του Καραγκιόζη οι ρυθμίσεις Χατζηδάκη για τον ΕΛΑΠΕ»

Τη δυνατότητα για διαφορετική διαχείριση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) με τη θέσπιση μέτρων που αφενός μεν δε θα επιβάρυναν τους καταναλωτές, αφετέρου δε δε θα υποθήκευαν τις προοπτικές της χώρας για «πράσινη» ανάπτυξη, υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβλουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ), Πέτρος Τσικούρας, σε εκτενή συνέντευξή του στον ιστότοπο www.energypress.gr.

Ο κ. Τσικούρας ασκεί δριμεία κριτική κατά του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, υοοστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που εισήγε, υπακούουν «στη λογική του λαϊκού ήρωα των παιδικών μας χρόνων, του Καραγκιόζη». Κι αυτό, επειδή επιτάσσουν την πρωτοφανή αρχή «τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, δικά μας». Οι ρυθμίσεις αυτές, όπως εξηγεί, τελικώς θα αποβούν μοιραίες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, ιδιαίτερα επωφελής λύση θα ήταν η θέσπιση της χρέωσης προμηθευτή, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αναπληρωνόταν το υπέρογκο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ από τα υπερκέρδη των εταιριών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, ο κ. Τσικούρας αναφέρει ότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα «καταστροφικά μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών ενέργειας», υπέβαλε την παραίτησή του από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία ήταν μέλος επί 35 έτη.

Αναλυτικά, όλη η συνέντευξη του γενικού γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΣΠΗΕΦ, Πέτρου Τσικούρα, έχει ως εξής:

 

Ποια είναι η πρώτη σας εκτίμηση για το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ και ειδικά για τα μέτρα βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ; 

Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη χωροταξία, περιλαμβάνει μία τροπολογία για τον κλάδο της ενέργειας. Δεν έχω άποψη για τον υπόλοιπο νόμο. Το “κομμάτι”  όμως που αφορά στην ενέργεια είναι ντροπή προς τους μικρομεσαίους παραγωγούς του κλάδου. Ξεκάθαρα, καθαρίζει το τοπίο, για να αφήσει ηλεκτρικό χώρο για τους “μεγάλους” του κλάδου.

Από ό,τι γνωρίζω είστε μέλος της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα και στην Επιτροπή Ενέργειας…

Εντάχθηκα για πρώτη φορά στη Νέα Δημοκρατία πριν από 35 χρόνια. Την  επόμενη της ψήφισης του υποσυζήτηση νόμου, στις 4 Δεκεμβρίου 2020, παραιτήθηκα με επιστολή μου προς τον πρόεδρο του Κόμματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα καταστροφικά μέτρα των μικρομεσαίων του κλάδου.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η έκτακτη εισφορά θεσπίζεται προς όφελος των ΑΠΕ και τα μέτρα λαμβάνονται, για να μην υπάρχουν προβλήματα στην ενεργειακή αγορά έως το 2030.

Ξέρετε, και στις δύο εισηγητικές εκθέσεις των νομοσχεδίων για την επιβολή εκτάκτων εισφορών, που θεσπίστηκαν στον κλάδο των ΑΠΕ, αλλά και στην εισηγητική έκθεση του νόμου 4254/2014, με τον οποίο εισήχθη το «κούρεμα», αναφέρεται ότι με τη λήψη των μέτρων αυτών δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Η δήλωση του κ. Χατζηδάκη είναι άλλη μία τέτοια διαβεβαίωση, γιατί προφανώς με «κούρεμα» τιμών και με αναδρομικές τροποποιήσεις υπογεγραμμένων συμβάσεων δε λύνεται το πρόβλημα.

Το γεγονός ότι κάποιος έχει μία πολύ υψηλή πολιτική θέση  δε σημαίνει από μόνο του ότι λέει πάντα την αλήθεια ή ότι έχει πάντα επίγνωση της πραγματικότητας. Είναι γνωστό ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα είναι κάτι που τον κάνει περήφανο.

Ο κ. Χατζηδάκης  επιβαρύνει τους παραγωγούς ΑΠΕ και τον κλάδο της προμήθειας με το ίδιο ποσό εισφοράς. Ακούστε λογική:

Από τη μια πλευρά έχουμε τους παραγωγούς ΑΠΕ, από τους οποίους έχει αφαιρεθεί, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού, το ποσό των 200 εκατ. € με πρωτοβουλία του κ. Χατζηδάκη.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον κλάδο της προμήθειας – προσέξτε, όχι μόνο τη ΔΕΗ, αλλά όλον τον κλάδο της προμήθειας – ο οποίος κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια  ωφελήθηκε από τη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις ΑΠΕ. Και βεβαίως θα συνεχίσει να ωφελείται και τα επόμενα χρόνια με δις. €.

Ο υπουργός επιβάλλει στους προμηθευτές εισφορά 110 εκατ. € και στους παραγωγούς ΑΠΕ 110 εκατ. €.

Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας. Στη συγκεκριμένη τροπολογία δεν μπορώ να βρω  πουθενα καμία λογική υπεύθυνου υπουργού. Αντιθέτως, συναντώ τη λογική του λαϊκού ήρωα των παιδικών μας χρόνων, του Καραγκιόζη. Ο κ. Χατζηδάκης «κώφευσε» σε όλα τα επιχειρήματα.

Γιατί λέτε ότι ο κ. Χατζηδάκης «κώφευσε» στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης; 

Η κριτική στον κ. Χατζηδάκη, που δείχνει ότι «δεν ακούει» τι του λένε, είναι ότι κατά τη δεκαοκτάμηνη θητεία του άλλαξε 6 φορές το επενδυτικό περιβάλλον των ΑΠΕ.

Μέχρι και πριν από 5 μήνες έδινε κίνητρα στους πολίτες και στις Ενεργειακές Κοινότητες να επενδύσουν, ενώ σήμερα τους δίνει προθεσμία 13 εργάσιμων ημερών, για να καταθέσουν ολοκληρωμένο φάκελο.

Κανένας, μα κανένας δεν αρνείται στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό να χαράξουν την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Ξέρετε, αμέσως μετά τις εκλογές υπήρχαν πολλές φωνές, ακόμα και από παραγωγούς ΑΠΕ, που υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ανατρέψει το «κομμουνιστικό  δημιούργημα» των Ενεργειακών Κοινοτήτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη.

Δε θέλω να πω εάν αυτό είναι σωστό ή όχι.  Βεβαίως, ο κ.  Χατζηδάκης θα μπορούσε να ακυρώσει το σχετικό νόμο ή να περιορίσει την απεριόριστη χρονική προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Αλλά ο κ. Χατζηδάκης τη διατήρησε για πάνω από 12 μήνες. Και όταν τη συνεχίζεις, δίνεις ένα μήνυμα στις αγορές στους επενδυτές, διεθνείς και εγχώριους.

Η κριτική δεν είναι γιατί αποφασίζει ένα άλλο μοντέλο. Είναι επειδή σε 18 μήνες μετέβαλε το επενδυτικό περιβάλλον 6 φορές, δίνοντας κίνητρα και ελπίδα στους μικρομεσσαίους και μετά ξαφνικά τέλος!

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου  Αρβανιτίδη, στη Βουλή περιέγραψε γλαφυρά, αλλά με μεγάλη ακρίβεια τις παλινωδίες του υπουργού. Τι είπε ο κ. Αρβανιτίδης;

“Στην αρχή, τούς είπατε να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά έργα. Μετά, τους είπατε να κάνουν Ενεργειακές Κοινότητες. Μετά, δώσατε απεριόριστη προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες. Μετά, περιορίσατε την απεριόριστη προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων και δώσατε απεριόριστη προτεραιότητα στο net metering, στην αυτοπαραγωγή. Έτσι μπλόκαρε το σύστημα. 

Μετά, δώσατε τη δυνατότητα στους μικρούς επενδυτές και στις Ενεργειακές Κοινότητες να συνδεθούν στην υψηλή τάση. Μετά, εκδώσατε δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοινώσατε έκτακτη εισφορά και πήρατε πίσω όλα όσα τους δώσατε πριν από πέντε μήνες. Μετά, πριν γίνει νόμος το δελτίο Τύπου, αλλάζετε πάλι τη νομοθεσία και καταθέτετε τροπολογία, που μεταβάλλει, μεταξύ άλλων, και το καθεστώς σύνθεσης των Ενεργειακών Κοινοτήτων – και μάλιστα αναδρομικά”. 

Όπως είπε ο κ. Αρβανιτίδης, η τροπολογία για τις ΑΠΕ δεν κατατέθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου και η συζήτηση έγινε με βάση τα δημοσιεύματα και το δελτίο Τύπου του υπουργείου. Πολύ σωστά ο ίδιος πρόσθεσε: “Έχετε καταντήσει τη Βουλή μπακάλικο της γειτονιάς σας”.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν εισήγαγε την απεριόριστη προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αλλά τη διατήρησε για 12 μήνες. Εάν θεωρούσε ότι ήταν λάθος, θα έπρεπε να την αλλάξει από την πρώτη στιγμή.

Η κριτική, λοιπόν, που «δεν άκουσε» ο κ. Χατζηδάκης, είναι ότι συνεχώς άλλαζε το επενδυτικό περιβάλλον. Όταν με το νομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε, αποφάσισε να δώσει ένα τέλος, δεν προσέφερε καμία προθεσμία στους εγκλωβισμένους – από τον ίδιο – επενδυτές να περισώσουν τις προσπάθειές τους. Ξέρετε, μία άδεια για ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο, με όλα τα απαραίτητα, κοστίζει από 2.000 € έως 20.000 €.

Ο κ. Χατζηδάκης ήταν αυτός που πριν από 5 μήνες έδωσε προθεσμία στους ιδιώτες και στις Ενεργειακές Κοινότητες εκτός διαγωνισμού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ο κ. Χατζηδάκης ήταν αυτός που νομοθέτησε τη δυνατότητα των μικρομεσαίων επενδυτών, είτε ιδιωτικά είτε μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων, να κατευθυνθούν στον ΑΔΜΗΕ, στην υψηλή τάση. Μάλιστα, διοργανώθηκε στο υπουργείο ειδική εκδήλωση και διαφημίστηκε αυτή η δυνατότητα.

Και ξαφνικά έρχεται και περιορίζεται η συμμετοχή σε μία Ενεργειακή Κοινότητα και καλούνται οι όλες οι Ενεργειακές Κοινότητες «αμελητί» να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους. Έχεις συμμετάσχει σε μία Ενεργειακή Κοινότητα, έχεις δώσει εγγύηση στην Τράπεζα, για να λάβεις δάνειο, και μετά πρέπει να αποχωρήσεις από την Ενεργειακή Κοινότητα «αμελητί». Ε, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά!

Θεωρείτε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας αποφάσισε έτσι, από μόνος του, ένα βράδυ να τροποποιήσει το καθεστώς των φωτοβολταϊκών έργων εκτός διαγωνισμού; Μήπως εντόπισε καταχρήσεις του θεσμού από κάποιους; 

Είναι πολύ πιθανό. Αλλά, εάν επί 18 μήνες δεν είχε καταλάβει ότι το ευνοϊκό καθεστώς θέλει προστασία, τότε το πρόβλημα είναι του υπουργού και κανενός άλλου.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ, από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου, είχε ζητήσει να προστατευτεί ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων από τις «μαϊμού» κοινότητες. Κι αυτό είναι καταγεγραμμένο σε δελτία Τύπου της ΠΟΣΠΗΕΦ και σε δημόσιες διαβουλεύσεις, αλλά «δεν άκουσε» (σ.σ. ο κ. Χατζηδάκης). 

Σε συζήτηση στο υπουργείο με τον τότε υφυπουργό Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά, όταν ρωτήθηκα πόσα μέλη θα πρέπει να έχει μία Ενεργειακή Κοινότητα, για να λάβει προτεραιότητα, πρότεινα να έχει 50 μέλη, όπως και έγινε με σχετική τροποποίηση. Δε διεκδικώ την πατρότητα αυτής της ρύθμισης. Απλώς, αναφέρω ότι και οι δικές μας θέσεις ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ούτε λεπτό δεν αποχωρίστηκε τα έωλα επιχειρήματά του. Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ψευδώς ότι περιμένει, αλλά δε λαμβάνει προτάσεις λογικές για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα το Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ.

Υπάρχει πρόταση για την αναπλήρωση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, η οποία δεν επιβαρύνει τον καταναλωτή;  

Βεβαίως, υπάρχει. Υπάρχει πρόταση και έχει κατατεθεί στον κ. Χατζηδάκη. Υπάρχει η πρότασή μας, που δεν επιβαρύνει καθόλου τον καταναλωτή, ενώ προστατεύει τη χώρα μας από το να χαρακτηριστεί αναξιόπιστη, όπως αβίαστα κάνει ο υπουργός με την κατ΄ ουσίαν αναδρομική τροποποίηση υφιστάμενων συμβάσεων ιδιωτών με το ελληνικό κράτος.

Η πρόταση αυτή είναι να νομοθετηθεί, ως έκτακτο μέτρο, η χρέωση προμηθευτή, όταν η Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, «πέφτει» χαμηλά και δημιουργεί υπερκέρδη στον κλάδο της προμήθειας. Τότε, θα πρέπει να μεταφέρεται ένα μέρος των υπερκερδών στον ΕΛΑΠΕ, για να μη χρειαστεί να επιβαρυνθεί έξτρα ο καταναλωτής.

Αυτή η ρύθμιση δεν είναι καινούργια. Είχε εφαρμοστεί με το νόμο 4414/2016, αλλά καταργήθηκε. Έτσι, πάντως, και έλλειμμα δε θα υπάρχει και δε θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής.

Να σας πω και κάτι άλλο απίθανο, που συμβαίνει κατά την περίοδο της υπουργίας του κ. Χατζηδάκη; Ισχύει για κάθε Περιφερειακη Διεύθυνση του ΔΕΔΔΗΕ. Ας το κάνουμε το παράδειγμα πιο συγκεκριμένο, για  να γίνει κατανοητό.

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας –  Θράκης, όταν κατατίθεται ένα αίτημα αυτοπαραγωγής, ισχύος 5 KW/p, στο Διδυμότειχο, «μπλοκάρει» η χορήγηση όρων σύνδεσης όλων των πάρκων στη Μακεδονία και τη Θράκη. Πρέπει πρώτα να δοθούν όροι σύνδεσης γι΄ αυτό το αίτημα και μετά να λάβει όρους σύνδεσης ένα πάρκο, ισχύος 500 ΚW, στις Σέρρες, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς ή τα Γρεβενά.  Και, βεβαίως, μπορεί να υπάρχει χωρητικότητα σε κάποια από τις περιοχές αυτές και κάποιος να έχει τη δυνατότητα να λάβει όρους σύνδεσης, αλλά δεν παίρνει. Γιατί; Γιατί ο νόμος ορίζει ότι η αυτοπαραγωγή έχει προτεραιότητα, όσον αφορά  στη χορήγηση όρων σύνδεσης. Και μέχρι να δοθούν όροι σύνδεσης στο φωτοβολταϊκό πάρκο των 5 ΚW, σίγουρα θα βγει ένα άλλο, με ισχύ 5-10 KW, σε κάποιο άλλο μέρος της Μακεδονίας ή της Θράκης.

Αυτό πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία! Το φωνάζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ από τότε που είχαν προτεραιότητα οι Ενεργειακές Κοινότητες. Ο ΔΕΔΔΗΕ το φωνάζει στο υπουργείο, αλλά κάποιος υπουργός «δεν ακούει». Και έχουν «μπλοκάρει» τα πάντα. Υπάρχει, βέβαια, και η άποψη να θέλει ο υπουργός να «μπλοκάρουν».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι τα μέτρα της ενεργειακής τροπολογίας είναι επιβεβλημένα, γιατί πρέπει να πάμε σε σταδιακή μετάβαση από το σύστημα εγγυημένων τιμών στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.  

Αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Απλώς το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, είχε ως χρονικό όριο τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αυτό το όριο το είχε επιβεβαιώσει πριν από 5 μήνες.

Και εν μέσω κορονοϊού, την ώρα που φωτοβολταϊκοί παραγωγοί περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους από το Μάιο του 2019 και ενώ στο ίδιο το νομοσχέδιο δίνεται παράταση 13 μηνών, όσον αφορά σε τακτοποιήσεις στην Πολεοδομία, λόγω της πανδημίας, για τους μικρομεσαίους παραγωγούς και για τις Ενεργειακές Κοινότητες μειώνεται η προθεσμία κατά 12 μήνες. Απομένουν μόνον 13 εργάσιμες για ωρίμανση των αιτημάτων τους. Μάλιστα, τίθεται προθεσμία εάν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν τους χορηγήσει όρους σύνδεσης, να αποκλειστούν εντελώς από το καθεστώς αυτό.

Τώρα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, τι σκέφτεστε να κάνετε; 

Τις επόμενες μέρες θα αναρτήσουμε στο site της ΠΟΣΠΗΕΦ τις τοποθετήσεις των βουλευτών, προκειμένου να γνωρίζουν οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί και η κοινωνία τις θέσεις των εκπροσώπων τους και να πράξουν ανάλογα στις επόμενες εκλογές.

Εγώ απλώς να αναφέρω που άκουσα στην τηλεόραση την τοποθέτηση του βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Κυρίου Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος θεώρησε πολύ φυσιολογικό γεγονός την επιβολή έκτακτης εισφοράς 6% σε όλες τις κατηγορίες παραγωγών ΑΠΕ, γιατί ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ είναι ελλειμματικός!

Επίσης, για τον ίδιο λόγο θα αναρτηθούν και τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή. Για οτιδήποτε άλλο θα το αποφασίσουμε εν καιρώ.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, από τη στιγμή που το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, παύει να είναι πρόταση ενός υπουργού και σημαίνει ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης. Την ευθύνη πλέον την έχει ο πρωθυπουργός.

Και τι θεωρείται ότι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός;  

Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να  απομακρύνει «αμελητί» τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη. Δεν είναι μόνον τα μέτρα.  Είναι η όλη μεθόδευσή τους και το «μπάχαλο» που επικρατεί εδώ και 18 μήνες στον κλάδο της ενέργειας της χώρας.

Επιπλέον, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να εκκινήσει αμέσως την τροποποίηση του ψηφισμένου νόμου, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου των πολιτών και να μην καταρρακωθεί το κύρος της χώρας.

Τέλος, θεωρώ ότι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, όσοι παραγωγοί ΑΠΕ είναι μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να παραιτηθούν.

Πηγή: www.energypress.gr

 

 

 

 

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

  1. πολύ καλή και έμπρακτη η κίνηση του Γ.Γ κυρ τσικούρα κάποτε ΠΡΕΠΕΙ ο κυρ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ και κατ επέκταση η ΝΔ να πάρει το μάθημά της .Δεν μπορεί ο ιδιος υπουργός σε δυο διαφορετικές περιόδους να δημιουργεί το ιδιο πρόβλημα (κούρεμα τιμών)(έλλειμμα) στο ταμείο των ΑΠΕ .Η απόφαση του υπουργού για επιβολή εισφοράς στις ΑΠΕ είναι εσκεμμένη και καθοδηγούμενη
    απο μεγαλοσυμφέροντα ΕΥΓΕ ΚΥΡ Τσικούρα πολλοί μικροεπενδυτές θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά σου

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.