Αρχική / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / YΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΕ . ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ ΤΗΣ 11/7/2014

YΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΕ . ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ ΤΗΣ 11/7/2014

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΣΠΗΕΦ ΤΗΣ 11/7/2014

 

Αναφορικά με την Υπεύθυνη Δήλωση που απαιτεί ο Νόμος 4254/2014 την οποία    καλούνται   οι Παραγωγοί να Υποβάλλουν στο Μηχανογραφικό Σύστημα του ΛΑΓΗΕ που μόλις κατασκευάστηκε   θέλουμε να δηλώσουμε τα εξής :

 1) Αποτελεί πρωτοφανή Διάταξη που θίγει την ατομική ελευθερία, το επαγγελματικό απόρρητο και την στοιχειώδη επιχειρηματική ηθική.Είναι ανήκουστο ο προμηθευτής (ανεξάρτητος παραγωγός) ενός αγαθού (ηλεκτρική ενέργεια) να ανακοινώνει το κόστος του προϊόντος του (και στην περίπτωση των προϊόντων εντάσεως κεφαλαίου όπως οι ΑΠΕ, το κόστος του προϊόντος αντανακλά κυρίως το κόστος απόσβεσης της κατασκευής της μονάδας) στον πελάτη του (ΛΑΓΗΕ).

 

2) Η όλη Διαδικασία εισάγει προβλήματα κατά την εφαρμογής της, όπως η δυσβάσταχτη γραφειοκρατία που περιλαμβάνει δημιουργία πληροφοριακού συστήματος για την υποδοχή ηλεκτρονικών δηλώσεων από τους παραγωγούς προκειμένου να ενταχθούν στις κατηγορίες ΜΕ και ΧΕ, το σύστημα δειγματοληπτικών ελέγχων και η διαδικασία επιβολής ποινών σε χιλιάδες μικροπαραγωγούς για ανακριβείς δηλώσεις. Τα υπουργεία και οι διαχειριστές καλούνται να μπουν στην επώδυνη διαδικασία ελέγχων νομιμότητας υπεύθυνων δηλώσεων, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει μηχανισμός καταγραφής των σταθμών που έχουν τύχει επιχορήγησης.

 3) Θεωρούμε ότι οι τιμές του κόστους αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τη νέα αναπόφευκτη προσαρμογή των τιμών που θα μεθοδευτεί σύντομα από το ΥΠΕΚΑ με το πρόσχημα μιας δήθεν δίκαιης και αναλογικής παραμετροποίησης τιμών μέσω πλέον των πραγματικών δεικτών IRR. Μια μεθόδευση η οποία ως στόχο καταφανώς έχει την περαιτέρω καταδολίευση της περιουσίας των εταιρικών πιστωτών του ΛΑΓΗΕ – τουλάχιστον ως έχουν κατά το χρόνο δημοσίευσης του νόμου – (παραγωγοί) προς δημιουργία πλεονάσματος, το οποίο θα διοχετεύεται βεβαίως προς όφελος των νέων ή υφιστάμενων μεγάλων μονάδων ΣΗΘΥΑ που εισαγάγει στον μηχανισμό η υποπαράγραφος ΙΓ.5 του Νόμου 4254/14 . Σήμερα   το Πρωί 11/7/2014 σε Δικαστήριο Ασφαλιστικών Μέτρων στα Δικαστήρια των Ευελπίδων , όπως μας Ενημέρωσε ο Νομικός Σύμβουλος μας κος Ηλίας Κολλύρης  η μάρτυρας του ΛΑΓΗΕ   , δήλωσε ότι Το Υπουργείο δεν είχε τα στοιχεία   για τον Υπολογισμό του Κόστους της Επένδυσης και τα μαζεύει τώρα μέσω του Συστήματος των Υπευθύνων δηλώσεων προκειμένου να αποδείξει ότι τα πάρκα έχουν 13,5 % IRR .

4) Για τον ανωτέρω λόγο εκτιμούμε ότι σκόπιμα δεν δίνονται διευκρινίσεις από το Υπουργείο και το ΛΑΓΗΕ   προκειμένου οι Παραγωγοί από το φόβο μη θεωρηθούν   ψευδείς οι Δηλώσεις τους   να μη δηλώσουν το σύνολο των Πραγματικών   τους Εξόδων επειδή δεν είναι σίγουροι αν   συμπεριλαμβάνονται στην Έννοια του << Κόστους της Επένδυσης . >>

Σύμφωνα με πληροφορίες από παραγωγούς οι Λογιστές τους , τους καθοδηγούν να μη δηλώσουν στο κόστος της Επένδυσης   το Κόστος των Όρων Σύνδεσης της ΔΕΗ γιατί το Θεωρούν Δαπάνη .

Αυτό έχει σα συνέπεια   τα κόστη που Θα δηλωθούν να υπολείπονται των Πραγματικών .

5) Καλούμε το Υπουργείο   έστω και την τελευταία αυτή στιγμή να δώσει διευκρινίσεις για την   έννοια του Κόστους   και να σταματήσει   τη διαδικασία καταχώρησης του Κόστους   , να συνεχιστεί μόνο η Διαδικασία της καταχώρησης του αν   έχει λάβει ο Παραγωγός Επιδότηση , μέχρι να δοθούν οι Απαραίτητες Διευκρινίσεις .

6) Καλούμε το ΛΑΓΗΕ και τους Διαχειριστές του Μηχανογραφικού Συστήματος να αναλογιστούν τις Ποινικές Συνέπειες του Νόμου που ορίζει   την Ευθύνη των διαχειριστών των Προσωπικών Δεδομένων από βάσεις δεδομένων και να συμπεριφερθούν σύμφωνα με το Νόμο .

7) Καλούμε τους Παραγωγούς να αναμένουν την Παροχή διευκρινίσεων   και να μη δηλωθούν άμεσα στο Σύστημα του ΛΑΓΗΕ .

8) Σε αυτούς που επιθυμούν να επισπεύσουν την Εγγραφή   τους   , τους προτείνουμε   να συμπεριλάβουν όλα τα κόστη   που επιβάρυναν την πραγματοποίηση της Επένδυσης τους για τα οποία αυτονόητα έχουν Νόμιμα Παραστατικά Αγοράς ή Δαπάνης .  Σύμφωνα με το Νόμο 4254/2014 θα πρεπει να συμπεριληφθούν κατασκευαστικά Κόστη που έχουν υλοποιηθεί στα Πάρκα μέχρι 31-12-2013 .

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε :

 

1) Κόστος Υλικών του πάρκου .

2) Κόστος Κατασκευής .

3) Κόστος Περίφραξης .

4) Κόστος Μελετών Συμβούλων , Μηχανικών , τοπογράφων , τραπεζών ,

5) Κόστος Αγοράς άδειας .

6) Κόστος Αγοράς Γηπέδου ,

7) Κόστη πρώτης Εγκατάστασης ( Λειτουργικά έξοδα που έγιναν πριν τη έναρξη  λειτουργίας της Μονάδας ).

Η   καταγραφή όλων των ανωτέρω επιμέρους κοστολογίων   θα γίνει με τηνΕυθύνη του εκάστοτε Παραγωγού και θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή .

 

 

ΠΟΣΠΗΕΦ

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλησπέρα,

  αύριο συμπληρώνεται η δίμηνη προθεσμία από την ημερομήνία θέσης σε λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του ΛΑΓΗΕ. Από ότι καταλαβαίνω, αν δεν γίνει η ΥΔ μέχρι αύριο, για ένα έργο ΧΕ, η διαφορά των χρημάτων που προκύπτει από τη διαφορά της τιμής ΜΕ και ΧΕ, για τα τιμολόγια που κόπηκαν από τον Απρίλιο και μετά και που τιμολογήθηκαν με τιμή ΜΕ, θα χαθεί.
  Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες, αλλά δε βλέπω κάποια κινητικότητα και συζήτηση γύρω από το θέμα. Εχουν συμπληρώσει πολλοί παραγωγοί τις ΥΔ; Δεν έχουν δοθεί διευκρινήσεις για το πως θα έπρεπε να κινηθούμε

 2. Φ/Β ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

  Εάν κάποιος στην ομοσπονδία γνωρίζει παρακαλώ να μας ενημερώσει για το παρακάτω θέμα.

  Σχετικά με τα δάνεια και την επιδότηση επιτοκίου, ο νόμος αναφέρει να δηλωθεί αν έχει δοθεί επιδότηση επιτοκίου για να χαρακτηριστεί ένας σταθμός ΜΕ ή ΧΕ.

  Αρκετά πάρκα έγιναν με χρηματοδότηση μέσω ΕΤΕΑΝ στα οποία υπήρχε επιδότηση επιτοκίου σε ένα μόνο τμήμα του δανείου.

  Γνωρίζει κανείς τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση και τι να δηλώσουμε.

  Αν η ομοσπονδία έχει κάποια ενημέρωση ας δώσει απάντηση, αφορά αρκετούς παραγωγούς.

  Γιάννης

  • ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

   Aγαπητέ Συνάδερφε ,

   Η επιδότηση του Δανείου ΕΤΕΑν απο μόνη της δεν θεωρείται επιδότηση γιατί είναι κάτω απο το 20 % της Επενδυσης . Αρα αν δεν εχεις αναπτυξιακό τότε θεωρείσαι χωρίς Επιδότηση .
   ΑΝ έχεις αλλη απορία μπορείς να με τηλεφωνήσεις στο 231 0 798 609 .

   Πέτρος Τσικούρασς

 3. ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

  Aγαπητέ Δημήτρη ,

  Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης Λειτουργίας του Μηχ. Συστήματος του ΛΑΓΗΕ ζητήθηκε συνάντηση με το ΛΑΓΗΕ για να συζητήσουμε διάφορα ζητήματα . Η Συνάντηση ακόμα δεν πραγματοποιήθηκε . Αν θελεις την προσωπική μου γνώμη δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ ή δε θα πάρουμε ποτέ δεσμευτικές απαντήσεις . Οσο πιό θολό είναι το τοπίο τόσο αυτό θα οδηγεί σε χαμηλότερο κοστος Παραγωγής και άρα θα βολεύει το Υπουργείο αρα και τον ΛΑΓΗΕ . Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απεικονίσεις την προσωπική σου εργασία στην Κατασκευή του πάρκου στα Λογιστικά βιβλία της Εταιρείας αλλά αυτό θα πρεπει να σου το πεί φοροτεχνικός . Και εξαρτάται και απο τη μορφή της Εταιρείας , και μπορεί να προκύψουν και φορολογικές Υποχρεώσεις . Και μετά έχουμε και την Ημερομηνία 31-12-2013 μέχρι την οποία θα έπρεπε αυτά να έχουν γίνει . Θεωρώ δυστυχώς ότι το πάρκο που έγινε με προσωπική Εργασία είναι χαρακτηρίστικό παράδειγμα Υποτιμολόγησης Αξία του πάρκου . Σε΄πρώτη φαση σου προτείνω να περιμένεις για να πάρεις και άλλες γνώμες ΄ειδικότερων ( φοροτεχνικών – Δικηγόρων ) . Υπάρχει περιθώριο σίγουρα μέχρι τέλος Αυγούστου

 4. Στη περίπτωση που, πέραν της αγοράς του βασικού εξοπλισμού, όλες οι εργασίες εγκατάστασης έγιναν με προσωπική εργασία του ιδιοκτήτη, ο οποίος τυχαίνει να είναι και τεχνικός, και της οικογένειας του τότε τί κόστος εγκατάστασης δηλώνεται;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

To email σας δεν θα δημοσιευθεί.Υποχρεωτικά πεδία * *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.