Σε περαιτέρω διαχωρισμό και επιλογή των υποψήφιων προς εκτέλεση έργων ΑΠΕ κατά τη διαδικασία της αδειδότησης είναι αποφασισμένο να προβεί το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, επισπεύδοντας την εφαρμογή του μέτρου της εγγυητικής επιστολής για τη διασύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Όπως ανέφερε χθες στο 4ο Athens Investment Forum η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, το σχέδιο είναι η εγγυητική επιστολή, ύψους 35.000 €/MW, να υποβάλλεται στους διαχειριστές του συστήματος μαζί με την αίτηση για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης – και όχι με την αποδοχή των όρων σύνδεσης, όπως συμβαίνει τώρα.
Όπως επισήμανε η κ. Σδούκου, η εν λόγω παρέμβαση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η τελική εφαρμογή του μέτρου θα εξαρτηθεί από τις απόψεις που θα εκφράσουν οι εκπρόσωποπι της ενεργειακής αγοράς, σύμφωνα με τα σχόλια που θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση.
Όπως ανέφεραν στελέχη των μεγαλύτερων φορέων του κλάδου, οι οποίοι κατέθεσαν στο website www.energypress.gr τις απόψεις τους για το προωθούμενο μέτρο, η αγορά αντιμετωπίζει θετικά την πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Εκπροσωπώντας φορείς με σημαντικούς επενδυτές, οι εν λόγω παράγοντες βλέπουν την επίσπευση υποβολής της εγγυητικής επιστολής ως πρόσθετη κίνηση που θα καταστήσει πιο αυστηρό το αδειοδοτικό πλαίσιο, προς όφελος εκείνων των υποψήφιων έργων για τα οποία οι κάτοχοί τους έχουν όντως την πρόθεση να τα εκτελέσουν.
Όπως σημειώνουν, η εξαρχής υποβολή της εγγυητικής επιστολής θα λειτουργήσει ως ανάχωμα έναντι του «βομβαρδισμού» των διαχειριστών της ελληνικής αγοράς με αιτήματα σύνδεσης για έργα για τα οποία δεν συντρέχει πραγματική πρόθεση να εκτελεστούν. Επομένως, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα γλιτώσουν από περιττό φόρτο εργασίας, εξετάζοντας αιτήσεις για τη χορήγηση όρων σύνδεσης μόνον σε έργα που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, με δεδομένο ότι η «υπερθέρμανση» του ενεργειακού κλάδου έχει προκαλέσει «υπερθέρμανση» σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, η θέσπιση του μέτρου της εγγυητικής επιστολής κατά την κατάθεση της Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ δεν διασφαλίζει τον εξορθολογισμό του αριθμού των αιτημάτων που φτάνουν στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ – ένας αριθμός που έχει πλέον αυξηθεί κατακόρυφα, στερώντας από τους διαχειριστές σημαντικούς πόρους και ουσιαστικό χρόνο.
Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η επίσπευση του μέτρου της εγγυητικής επιστολής στη φάση της προσφοράς σύνδεσης, θα καταλάβει και τα έργα με ισχύ μικρότερη του 1 ΜW, τα οποία δεν υπάγονται στη διαδικασία της χορήγησης Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ και, κατά συνέπεια, είναι εκτός εμβέλειας της εγγυητικής επιστολής των 35.000 €/ΜW που έχει θεσπισθεί για την πρώτη φάση της αδειοδοτικής ωρίμανσης.
Πηγή: www.energypress.gr